Het is misschien wel de meest bizarre ontknoping in de Eredivisie ooit. Op zondag 29 april 2007 zou AZ kampioen van Nederland worden, maar het liep anders. Evert Ten Napel was die dag voor Langs De Lijn commentator bij PSV- Vitesse. Hoe kijkt hij negen jaar later terug op de zenuwslopende slotfase van dat seizoen?

Een zonnige zondagmiddag was eind april 2007 het decor van de laatste speelronde in de Eredivisie.  AZ, Ajax en PSV stonden met nog één wedstrijd te spelen op alle drie 72 punten. Spannender kon het bijna niet. AZ had van de drie clubs het beste doelsaldo (+53), Ajax (+47) en PSV (+46), dus het was eigenlijk wel duidelijk dat het kampioenschap naar Alkmaar zou gaan. Het liep anders. AZ moest op de laatste speeldag in Rotterdam op bezoek bij Excelsior. De Rotterdammers waren veilig en konden niet meer rechtstreeks degraderen. Excelsior speelde eigenlijk nergens meer voor, maar deed wat niemand voor mogelijk hield. Het won met 3-2 van AZ. De schaal zou daardoor niet naar Alkmaar, maar naar Amsterdam gaan. Ajax stond in doelsaldo voor op PSV en de Amsterdammers wonnen met 0-2 in Tilburg bij Willem II. In Eindhoven maakte PSV met 5-1 korte metten met Vitesse. PSV (+50) versloeg Ajax (+49) met één doelpunt verschil in de strijd om de landstitel.

Lekker zitten
Evert Ten Napel, nu commentator bij Fox Sports, werkte in 2007 nog bij de NOS. Hij was negen jaar geleden voor Langs De Lijn commentator bij de wedstrijd tussen PSV en Vitesse. Ten Napel reisde zonder verwachtingen af naar Eindhoven. “Er moest iemand heen, dus ik ben er maar gewoon lekker gaan zitten. AZ zou kampioen worden. En als AZ het niet werd dan was het wel Ajax, maar niet PSV.” Al vrij snel na de aftrap werd duidelijk dat de schaal niet naar Alkmaar zou gaan. AZ kwam door een rode kaart met tien man te staan en stond op achterstand uit bij Excelsior.  “Dan zal het wel Ajax worden, dacht ik. Ajax heeft altijd geluk,” zegt Ten Napel. Zijn gevoel veranderde in de tweede helft. “In Tilburg stond Ajax nog steeds met 0-2 voor op bezoek bij Willem II. PSV bleef in eigen huis maar scoren tegen Vitesse en er werd steeds vaker geschakeld naar mij in Eindhoven.”

Foute zonnebril
Na het laatste fluitsignaal ontplofte het Philips Stadion. PSV was alsnog landskampioen. “De NOS had niet eens iemand voor tv naar Eindhoven gestuurd. Toen moest ik dus naast radio ook ineens interviews doen voor tv.” Dat Ten Apel niet had gerekend op een kampioenschap van PSV, blijkt wel uit zijn kledingkeuze. “Ik was er totaal niet op gekleed. Liep ik daar in een soort bermuda broek, met slippers aan en met een foute zonnebril op. Ik leek wel een vakantieganger.”

Nuchtere Drent
Negen jaar later is Ten Napel blij dat hij er in april 2007 bij was in Eindhoven. “Het was een mooie middag, maar ik blijf een nuchtere Drent. Het is niet zo dat ik midden in de nacht om drie uur wakker word en denk dat het zo waanzinnig is dat ik erbij was.”

Top tien
De kampioenswedstrijd van PSV tegen Vitesse verdient een plekje in de top tien van Ten Napel. “Ik heb meer legendarische wedstrijden mee mogen maken. De wedstrijd Real Madrid- Ajax die de Amsterdammers in Madrid met 0-2 wonnen of de halve finale tijdens het EK in 1988 tussen Duitsland en Nederland bijvoorbeeld.” Ten Napel toert momenteel samen met oud-doelman Hans van Breukelen langs de theaters. In hun show ‘Waar was jij in ‘88?’ blikken ze samen terug op het EK in 1988.