‘Luke, I’m you’re father!’ Iedereen weet over welke films dit gaat . De boeken– en filmreeks is zo bekend dat er een speciale dag voor is. Vandaag is het namelijk internationale Star Wars-dag.

Gaetana Ferla is een fan in hart en nieren. Het werd zelfs ‘geïndoctrineerd’ door haar vader. ‘’Mijn vader is een enorme Star Wars-fan. Als er een keer niks op tv was, dan wist hij het wel: er kon weer een Star Wars-film in. Toen nog op VHS uiteraard. Mijn ma was er minder van te spreken, maar ik vond het prachtig.’’

Ruimteschepen, een klassiek verhaal over goed en kwaad en interessante wezens, het spreekt haar allemaal aan. ‘’Ik vind het nog altijd een wonderlijk universum dat zomaar even gecreëerd wordt. Het grappige is dat het eerste deel in 1977 uitkwam en wij nu dingen gebruiken als de normaalste zaak van de wereld. Denk aan robots en devices die lijken op de Ipad van nu. In die films werden die spullen gebruikt als hightech snufjes.’’

De VS

Arco Gnocchi is ook een fanatieke aanhanger van de films waarvan in het eerste jaar ruim 42 miljoen actiefiguurtjes werden verkocht. ‘’4 mei is een dag die erg leeft onder de fans. Voornamelijk in de Verenigde Staten en online zal je veel voorbij zien komen. In Nederland minder, daar zijn wij te nuchter voor denk ik. Tevens hebben we tegelijkertijd de dodenherdenking. Het is ook net wat minder sociaal geaccepteerd om popcultuurnostalgie publiekelijk te uiten.’’

Secret Cinema

Arco is afgestudeerd in Media- & cultuurwetenschappen en kan veel vertellen over zijn ‘verslaving’. ‘’Het zit bijvoorbeeld diep verworven in mijn vocabulaire. Mijn vriendin was voor ze mij kende totaal geen Star Wars fan, maar moest van mij de originele trilogie kijken.

Ik ben ook in Londen naar Secret Cinema gegaan vorig jaar. Dat is een evenement voor hardcore filmliefhebbers, waarbij de wereld die in een bepaalde film wordt vertoond, tot leven wordt gewekt. Vorig jaar hebben ze een gigantische Star Wars wereld nagebouwd, waar je doorheen kon lopen en de (beste) Star Wars film, The Empire Strikes Back, kon kijken.’’

Geluksmoment

Afgelopen winter was Arco helemaal in zijn nopjes. ‘’ Ik won bij een loterij bij de première van deel 7 een stormsnoeper. Een snoepschaal in de vorm van een Stromtrooper. Ik was als een kind zo blij. Of eigenlijk won mijn vriendin hem met haar stoelnummer, maar ik mocht hem hebben.

Naamloos

No force with you

Zonder Star Wars zou het leven anders zijn voor Arco. ‘’Het zou een stuk saaier zijn. Het is een sprookje dat met je meegroeit. Waar de sprookjes uit mijn jeugd nu kinderachtig (b)lijken, is Star Wars nog steeds meer dan een verhaal over de strijd tussen goed en kwaad. Het is een verhaal vol avontuur, humor en creativiteit.’’

Toepassing op het vak

Koen Suilen is ICT docent bij Fontys in Tilburg. Sinds zijn jeugd is hij Star Wars fan en gebruikt hij elementen van de film tijdens de les. ‘’Ik gebruik bijvoorbeeld de Star Wars knuffels als ‘’talking stick’’ mechanisme om bijvoorbeeld stellingen te behandelen. Ik vind het belangrijk om aansluiting te zoeken bij actualiteit en belevingswereld en zeker bij ICT studenten is Star Wars een dankbaar onderwerp.’’

Het gebruik van Star Wars kan pluspunten opleveren voor Suilen. ‘’We gebruiken in de lessen Star Wars Franchise om te onderzoeken wat een merk zo sterk kan maken, doelgroep onderzoek te doen of een webshop op de markt te zetten. Dat leverde een groep punten op voor actualiteit en ‘relevantie’.

IMG_1442

Op 4 mei vieren de fans dat Starwars werd ontworpen door George Lucas. Tijdens de dag worden de  films, boeken en cultuur gevierd. In Nederland is deze dag nog niet zo bekend. Dat komt mede omdat op 4 mei in Nederland de nationale dodenherdenking is.