De Premier League Darts wordt dit jaar voor het eerst in Nederland gehouden. Aanstaande donderdag spelen de acht beste darters van de wereld in Rotterdam om een finaleplaats op 19 mei in Londen. RTL 7 dartscommentator Jacques Nieuwlaat kijkt alvast vooruit naar donderdag.

20:15 Thornton – Wade 

“Dit wordt op papier de minst aantrekkelijke wedstrijd. Thornton wordt sowieso laatste en Wade kan zich niet meer plaatsen voor de finalewedstrijden. De beide mannen kunnen daarom gewoon rustig gooien. Het is lastig om te zeggen wie er gaat winnen bij deze wedstrijd, deze mannen zijn namelijk wel aan elkaar gewaagd.”

21:00 Wright – Van Barneveld

“Anderson is de laatste weken beter in vorm dan Lewis. Maar op papier is hij wel de favoriet voor de winst. Anderson is al veilig voor de playoffs en Lewis niet. Anderson wordt sowieso derde en Lewis vecht voor de vierde plaats. Ik verwacht dan ook dat Lewis extra gemotiveerd zal zijn, hij zal echt de drive hebben om te winnen. De mannen zullen wel allebei in hetzelfde tempo spelen, dat doen ze altijd. Sommige darters proberen de tegenstander uit de wedstrijd te halen door te versnellen of vertragen, maar dat doen Lewis en Anderson niet.”

21:45 Lewis – Anderson 

“Waarschijnlijk de mooiste pot van de avond. Taylor weet dat hij moet winnen, maar de laatste weken steekt hij wat minder in vorm. Taylor heeft natuurlijk een cv van hier tot Tokio, dus er staat wel wat op het spel voor hem. Zijn probleem is alleen vaak dat hij de wedstrijd niet weet te controleren, iets waar Van Gerwen een stuk beter in is. Van Gerwen is de laatste weken goed in vorm, dus je zou zeggen dat hij de wedstrijd wint. Maar voor hem ligt er wel een bepaalde druk op de wedstrijd. Hij speelt voor eigen publiek, dit geeft zeker een drive maar ook een bepaalde druk.”

22:30 Taylor – Van Gerwen

“Ook dit wordt zeker een mooie pot.  Weet Wright te winnen van Barney, dan moet Lewis in zijn wedstrijd ook een punt hebben gepakt. Voor Van Barneveld staat er niets meer op het spel, omdat hij zich niet meer kan kwalificeren voor de finalewedstrijden. Maar toch verwacht ik dat hij ontzettend gemotiveerd zal zijn. Barney deed in alle edities mee, maar het was nog nooit in Nederland. En nu het in Nederland is, wil je je wedstrijd winnen voor je eigen publiek.”

Hoe is het voor de dartwereld dat de wedstrijden nu in Nederland plaatsvinden?

“Dat is natuurlijk geweldig. Het is heel welkom dat het eindelijk zo ver is, omdat we er ontzettend lang mee bezig zijn geweest. De Professional Darts Corporation (PDC) beslist uiteindelijk, maar we hebben met de Nederlandse Dartswereld al een hele lange tijd geprobeerd om het in Nederland te krijgen.”

Kijkt er dan voornamelijk ouder publiek of kijkt de jongere generatie ook?

“Dat is aan het veranderen. Darts gaat steeds meer leven onder jongeren, omdat we natuurlijk Michael van Gerwen hebben. Dat is zelf ook nog een twintiger, dus die leeftijd ligt ook dichter bij de jongere generatie. Toen Van Barneveld nog jonger was, hadden we ook heel veel jong publiek. Nu hij wat ouder is, volgt dat publiek hem nog steeds. Het publiek gaat met de darter mee.”

Wie zullen er uiteindelijk in de finales staan?

“Uiteindelijk verwacht ik dat de beste vier van de wereld in de finales zullen staan. Van Gerwen is natuurlijk favoriet voor de finale, zeker als hij donderdag weet te winnen van Taylor. Maar ook Anderson kan nog wel eens verrassend uit de hoek komen, dat is een gevaarlijke speler. Maar net als bij elke sport is niet altijd de favoriet de winnaar, de beste van de dag is de winnaar.”