Er zijn zo veel apps voor kinderen te downloaden, dat ouders het overzicht kwijt zijn. Cinekid komt nu met een oplossing, namelijk  ‘AppLab‘. Een app waarin je per leeftijd en categorie heel precies kunt zoeken naar geschikte apps voor kinderen en jongeren.

Emma O’Hare is projectleider van AppLab en constateert dat dit probleem al drie jaar speelt: “AppLab recenseert veel app’s en plaatst ze in verschillende categorieën. Alleen de apps die goedgekeurd zijn, komen in de app te staan. Dit omdat we juist aandacht willen geven aan de leuke apps en niet aan de ongeschikte.”

Niet alle apps staan in AppLab dus is het de vraag of het wel gaat werken. Remco Pijpers werkt bij Mijn Kind Online, een website over jeugd en digitale media, en denkt van wel: “Als het veel mensen gaat bereiken dan helpt dat ook de ouders bij het maken van hun keuze. Vaak hebben zowel kinderen als ouders ook geen idee wat voor persoonlijke gegevens er via die apps bij de makers terecht komt. AppLab selecteert alleen apps die die gegevens niet doorspeelt.”

Een app kan ook een slechte invloed op kinderen hebben. O’Hare: “Vaak download je een gratis app en zitten er opeens veel gewelddadige of seksistische reclames in verwerkt terwijl je dat helemaal niet verwacht.” En AppLab moet daar nu verandering in gaan brengen.