België is van plan om een verplichte EHBO-cursus in te voeren bij het rijexamen. In Nederland is Het Rode Kruis in 2014 al met dat idee gekomen, maar daar is toen niets mee gedaan. Kan het toch een goed idee zijn?

Sarah Verkerk gaat binnenkort rijexamen doen en zou een EHBO-cursus geen slecht idee vinden: “Ik zou alleen geen EHBO-cursus bij het rijexamen zelf willen hebben. Daar zit al genoeg spanning bij.” Rob Erkelens is rij-instructeur bij WOLF en vindt dat een EHBO-cursus wel nodig is: “Ik ben als instructeur vaak op de weg en maak minstens twee keer per maand wel een ongeval mee.  Zoiets gebeurt echt vaker dan dat je denkt.”

Onderzoek
Uit onderzoek van iedereenEHBO.nl in 2014 bleek dat 40% van de respondenten vond dat de overheid het halen van een EHBO-certificaat verplicht zou moeten stellen. Drie procent van de Nederlanders heeft een EHBO-diploma.

Een daadwerkelijk examen kan voor extra druk zorgen. Erkelens:”Dan moeten kandidaten op drie vlakken  presteren. Namelijk tijdens het theorie-examen, het praktijkexamen en tijdens een EHBO-examen.” Sarah heeft een betere oplossing: “Ze kunnen beter de regel stellen dat je binnen een jaar na het behalen van je rijbewijs een cursus moet hebben gedaan.”