Voor studenten kan concentreren tijdens het studeren een probleem zijn. Om iedereen die afgeleid wordt tijdens het studeren te helpen  ontwikkelden Utrechtse studenten Wimme Klaver en Gerben Houwers de ‘Study Buddy’-pil. Deze bestaat honderd procent uit natuurlijke producten, en zou volgens de makers daarom dus niet schadelijk te zijn.

Studenten gebruiken al middelen om hun concentratie te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan koffie of energy drankjes. Maar ook pillen als Ritalin zijn een optie voor studenten. Zulke pillen worden ook wel breindoping genoemd. Volgens onderzoek gebruikt één op de tien studenten dergelijke breindoping. Een Ritalin-pil kan echter vervelende bijwerkingen hebben zoals buikpijn of hoofdpijn. Daarnaast kan het een negatief effect hebben op de nachtrust. De Study Buddy-pil bestaat echter onder andere uit vitamines, cafeïne en theanine (een aminozuur dat voorkomt in de bladeren van thee), en zou dus voor veel studenten een schadeloos alternatief kunnen zijn.

Bij een pil die zich voordoet als honderd procent natuurlijk kun je je echter al snel afvragen of er niet gewoon sprake is van een placebo effect. Met andere woorden, als studenten zelf in werking van deze pil geloven dan werkt de pil ook daadwerkelijk, ondanks dat de pil eigenlijk de concentratie niet verbetert. Annemieke Horikx, werkzaam  bij de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP), gelooft inderdaad dat het placebo effect hier een rol speelt. “In theorie klinkt het allemaal leuk en aardig, maar in de praktijk merken we toch weinig bewijs” beweert ze. “Er zijn geen echte verbeteringen.” Of de Study Buddy-pil echter schadelijk is, durft Horikx niet te zeggen. “De stoffen die in de pil zitten,  worden natuurlijk wel schadelijk als je er teveel van inneemt, maar dat geldt feitelijk voor elke stof.”

De makers van de Study Buddy raakten geïnspireerd door de film Limitless. In de film nam de hoofdpersoon een pil omdat hij moeite had een deadline te halen als schrijver. De pil hielp hem zijn gehele hersencapaciteit te benutten, waardoor hij intelligent genoeg werd om een financieel genie te worden.