Theater de Lievekamp en de Cabaretfirma willen in Oss het eerste cabaretmuseum van Nederland openen. Het zou van Noord-Brabant de cabaretprovincie van Nederland moeten maken.

Kick van der Veer is cabaretkenner en presenteert het programma Andermans Veren, over bijzondere kleinkunst en cabaret, op Radio 5. Hij is enthousiast over het plan, maar blijft realistisch.  “Het opzetten van een cabaretmuseum is al vaker geprobeerd en vanwege geldproblemen zijn die plannen gestrand”, geeft hij aan. “Het museum in Oss maakt kans op slagen, maar dan moet het geen dode boel worden met alleen maar knipsels. Er moet juist lekker veel actie zijn om de mensen te amuseren.” Het overnemen van cabaretspullen van het voormalige Amsterdamse Theatermuseum  zou volgens de kenner een verstandige zet zijn vanwege de enorme hoeveelheid geluidsmateriaal.

Thijs Tervoort van de Brabantse cabaretgroep Jeroens Clan is optimistischer. “Mensen vinden het leuk, want cabaret is niet zo stoffig als bijvoorbeeld beeldende kunst. ” Hij is dan ook dolenthousiast over het museum. “We mogen trots zijn op het Nederlandse cabaret, want onze manier van cabaret is uniek.”

Er moet echter gewacht worden op de verhuizing van de bibliotheek in Oss, voordat de plannen door kunnen gaan. Op deze plek moet het museum namelijk komen. Vervolgens kan de cabaretcollectie van het voormalige Koningstheater in Den Bosch worden overgenomen om het museum te vullen.