Het staat nog niet vast dat ketamine helpt tegen depressie. Ondanks positieve onderzoeksresultaten van het onderzoek van de universiteit van Massachusetts kunnen er nog geen conclusies worden getrokken. Volgens Robert Schoevers, hoogleraar psychiatrie van het Universitair Medisch Centrum Groningen, is er nog niet onderzocht of er bij het onderzoek van de Amerikaanse universiteit sprake is van een placebo-effect.

Patiënten die niet reageerden op therapie kregen drie weken lang twee keer per week een lage dosis ketamine. Gemiddeld hadden de patiënten minder zelfmoordgedachten na de behandeling. Op de vraag of een lage dosis ketamine veilig is kan Schoevers nog geen antwoord geven. ‘’Deze deze kleine studie had een redelijk effect, maar het is geen gerandomiseerd dubbel blind onderzoek. Hierdoor weten we nog niet wat het echte effect van de ketamine is.’’

Psychose

Ketamine kan vervelende bijwerkingen hebben. Je kunt er psychotisch van worden en flink van in de war raken. Schoevers zegt dat er geen andere partydrug is die een positief effect heeft op depressie. ‘’Het is eerder andersom. Cannabis kan een psychose veroorzaken bij mensen die daar kwetsbaar voor zijn, en dat geldt ook voor cocaïne en hallucinerende drugs als LSD.’’ Schoevers start binnenkort zelf met een onderzoek naar de effecten van ketamine bij depressieve patiënten. Hierbij wordt wel gekeken naar een eventueel placebo-effect.