De wereld heeft er een nieuwe ‘dictator’ bij: Rodrigo Duterte is niet meer te achterhalen in de race om het presidentschap van de Filipijnen. De huidige burgemeester van de miljoenenstad Davao is zowel razend populair als omstreden. Maar is een tirannieke natieleider per se slecht voor een land? ,,Ja’’, zegt Arabist Jan Jaap De Ruiter. ,,Een dictator wil uiteindelijk alleen maar macht.’’

Zelf brengt Rodrigo Duterte graag wat nuance aan op de beschuldiging dat hij een dictator zou zijn. ,,Ik ben alleen een dictator tegen het kwaad, criminelen en corruptie’’, aldus de aankomend president. En daar valt wat van te zeggen. Tijdens zijn twintig jaar als burgemeester van Davao City heeft hij zijn stad omgetoverd tot de meest leefbare van de Filipijnen. Voorheen werd het moordhoofdstad van het land genoemd, aldus RTL Nieuws.

Imago
Het is vooral de werkwijze van Duterte die hem zijn imago bezorgt. Zo wordt hij ervan verdacht via zogenaamde doodseskaders zeker duizend criminelen, zonder proces, te hebben omgebracht. Zelf ontkent hij dat. Wel spreekt hij klare taal. Zijn doel is namelijk om het hele land te zuiveren van corruptie, criminaliteit en drugs. ,,Binnen drie en zes maanden. Ik heb geen respect voor misdadigers. Ik vermoord jullie of jullie vermoorden mij, idioten!’’

Hoe dan ook: een dictatoriale aanpak zorgt ervoor dat men eindelijk veilig over straat kan. Is een dictator dus wel zo slecht voor een land? Arabist Jan Jaap de Ruiter heeft zich verdiept in dictators in het Midden-Oosten. Van hen kunnen we genoeg leren.

Paus
Hoewel Duterte zegt zijn taak ‘nederig’ te zullen accepteren en elke dag te zullen bidden tot God, heeft hij ook wat minder vrome uitspraken op zijn kerfstok staan. Als burgemeester was zijn reactie na een verkrachtingszaak: „Ik was boos omdat ze verkracht is. Maar ze was zo mooi dat de burgemeester eerst de beurt had moeten krijgen.” Of toen de paus op bezoek was: „Paus, son of a bitch. Ga weg! Kom hier nooit meer!”

Jihad
Duterte staat in ieder geval, met bekend bokskampioen Pacquaio reeds in het parlement, voor grote problemen op de Filipijnen. Lokale Jihadgroep Abu Sayyaf gedraagt zich steeds agressiever, na zich te hebben aangesloten bij IS. Daarnaast verbetert de welvaart, maar is het land nog steeds door en door corrupt, als nummer 95 van de 167 op de lijst met minst corrupte landen ter wereld . Of het gaat lukken die problemen werkelijk aan te pakken, dictator of niet, is een kwestie van afwachten.

Hoe werkt zo’n dictatuur eigenlijk bij het volk? Na de Tweede Wereldoorlog hebben wetenschappers daar uitgebreid op geëxperimenteerd. BNN maakte er met ‘Dictator‘ onlangs een televisieshow over.