Dinsdag kon er voor de laatste keer gratis voetbal gekeken worden in het oude stadion van West Ham United, Upton Park. Althans, als je net buiten het stadion woont (zie foto). Jarenlang konden de buren van de voetbalclub uit Oost-Londen zonder te betalen meegenieten van de wedstrijden. Het oude stadion gaat samen met alle gebouwen ernaast tegen de vlakte.

Foto: Hilton1949 / WikiMedia

Helaas voor de in de flats woonachtige Hammers-fans, zij moeten nu voor het eerst gaan betalen voor een kaartje. In Nederland betaal je voor een seizoenskaart bij PSV bijvoorbeeld al gauw 400 euro.
Maar als je heel goed zoekt kan je in Nederland ook gratis wedstrijden bekijken!

PSV als buurman

Als je naast het Philipsstadion in de Hartje Rio flat woont krijg je de wedstrijden van PSV gratis mee. Dat ze hier bewust zijn van hun buurman wordt wel duidelijk als je de entree binnenkomt: grote foto’s van PSV-spelers beslaan bijna de hele hal.
Op de elfde verdieping woont Ella samen met haar vriend. Veel ziet ze niet van de wedstrijden, door de brede overkapping wordt het zicht op het veld nét ontnomen. “Ik woon hier pas sinds september, dus ik heb er eigenlijk nog helemaal niet zo bij stil gestaan. Je kan hier de wedstrijd wel volgen via de tribune en met de herrie die er vanaf komt, weet je zo wat er gebeurt.” Veel last heeft de 26-jarige buurvrouw van PSV niet van het stadion. Voor de flat is een geluidswand gemonteerd die de meeste herrie tegen moet houden. “Laatst kregen we een brief waarin werd aangekondigd dat ze het geluid gaan testen voor de concerten van Guus Meeuwis”.
Voor het uitzicht op een opgepropte tribune moet je overigens wel in je buidel tasten, appartementen met twee slaapkamers zijn te huur voor duizend euro per maand.

(tekst gaat verder onder foto’s)

Het perfecte kantoor

Niet alleen in de flat naast het PSV stadion is de wedstrijd voor nop te volgen, ook pal naast de Galgenwaard, thuishonk van FC Utrecht, is er zonder zitplaats nog veel te zien. Direct naast het stadion staat een kantoorgebouw. Op de achtste verdieping werkt Hans de Jong bij het bedrijf DJV Insights. Ondanks dat hij een PSV-supporter is, kan hij zich geen betere werkplek wensen. “Hier op de achtste verdieping heb je het beste zicht, op de hogere verdiepingen kijk je op het dak en ga je lager dan kijk je op de tribunes.” Hans geniet volop van zijn werkplek naast het stadion, zolang het kantoor heel blijft mogen er gerust vrienden langskomen om wedstrijden te kijken. Op de foto zie je Hans languit tijdens de wedstrijd tegen PSV afgelopen februari. “Paar vrienden erbij, de koelkast vol bier, ramen open en genieten.”

Overigens heb je bij PSV en FC Utrecht wel meer geluk dan bij andere stadions in Nederland. De meeste voetbalclubs bevinden zich ver van enige hoogbouw.