De spelers zijn nog maar nét bijgekomen van hun duel en strijden twee dagen later opnieuw voor een plek in de finale van de play-offs. Eredivisieclub SPM Shoeters uit Den Bosch speelt vanavond wedstrijd zes tegen Landstede Zwolle voor een plaats in de landelijke finale. Volgens beide clubs zou de serie van zeven duels beperkt moeten worden, omdat de spelers té vermoeid zijn. 

Scores van SPM Shoeters en Landstede zaten tijdens het begin van de play-offs eind mei, tegen de negentig aan. Nu, aan het einde van de serie in de halve finale, zijn de uitslagen mager: beide teams komen niet verder dan zestig tot zeventig punten. Volgens Sander van der Holst, voormalig assistent-coach van SPM Shoeters, komt dat door vermoeidheid naarmate de serie vordert. “Ik heb niks tegen het spelen van zeven wedstrijden, maar de serie zou in de toekomst in een minder hoog tempo moeten worden afgewerkt. Als de zeven wedstrijden om de vier dagen zou worden gespeeld in plaats van om de twee, zorgt dat voor een beter herstel bij de spelers. Bovendien kun je dan als team een betere prestatie leveren.”

Moeilijk scoren

Van der Holst, die zelf twaalf jaar lang professioneel basketballer is geweest, vertelt dat scoren steeds moeilijker wordt. “In lange series leren ploegen elkaar steeds beter kennen. Opties worden daardoor weggenomen en dan lijkt het spel slechter. Uiteindelijk wordt de verdediging vaak gewoon beter.”

De accu moet worden opgeladen, en dat is niet mogelijk.”

Karakter en vechtlust

Ook Adriaan van Bergen, manager van de basketbalvereniging in Zwolle, merkt dat de kwaliteit afneemt. “Het gaat na verloop van tijd meer om karakter en vechtlust. Voor de kwaliteit van het basketbal zou het goed zijn als de play-offs over een langere periode worden gespeeld. Er ontbreekt nu voldoende rust om te herstellen. De accu moet worden opgeladen, en dat is niet mogelijk.”

Het Bossche eredivisieteam speelt vanavond thuis tegen Zwolle. De heren hebben een 3-2 achterstand, maar kunnen gelijk komen. In de andere poule strijden Donar Groningen en ZZ Leiden om een finaleplek, waarin het uiteindelijk ook om een serie van zeven zal gaan.