Vanaf vandaag gaat het vierdaagse festival Hap Stap in Tilburg van start. Lokale horecaondernemers krijgen de kans om hun gerechten te presenteren aan bezoekers. Ook zet het festival zich dit jaar in voor eenzame ouderen in Tilburg.

“Zondag komen er 80 ouderen als gast naar het festival toe. Daar krijgen ze drie gerechten voorgeschoteld die gemaakt zijn door deelnemende horecaondernemers”, zegt Katja van Mook, organisatie van het Hap Stap festival. Er is voor deze actie gekozen omdat het festival maatschappelijk betrokken wil zijn en inspeelt op wat er gaande is in Tilburg.

Ouderen zijn hip 
Sander van Oorspronk, persvoorlichter van het Ouderenfonds, is erg enthousiast over het initiatief van Hap Stap: “Eenzame ouderen houden zeker van iets nieuws en hips. Vaak eten ze al hun hele leven dezelfde maaltijden en staan ze zeker open voor een foodfestival.”

Dit soort initiatieven vindt vaker plaats en zijn hard nodig. Het probleem bij eenzame ouderen is dat ze vaak moeilijk door hun isolement heenkomen. 1,2 miljoen ouderen voelen zich regelmatig eenzaam. Van Oorspronk: “Vooral ondernemers krijgen nu door dat de eenzaamheid groot is. Onder andere door het programma Geer & Goor in samenwerking met het Ouderenfonds.”

Het is nog niet bekend waar het festival zich volgend jaar op gaat richten.