Van een kleine hockeyer bij HC Eindhoven naar aanvoerder van het Nederlands Elftal. Van Oranje Zwart-speler naar beste hockeyer van de wereld. Dit beschrijft Robert van der Horst (31), die onlangs kampioen werd van de Hoofdklasse met zijn club Oranje Zwart.

Hoe is je carrière ooit begonnen als mini van der Horst?

“Mijn familie hockeyde al bij Oranje Zwart, hier ging ik heel vaak kijken. Alleen was HC Eindhoven dichterbij vanaf mijn huis, dus ben ik daar gaan hockeyen. Na een paar jaar ben ik toen overgestapt naar Oranje Zwart.”

Je bent dus een echte Oranje Zwart-man. Hoe is het dan om nu te horen dat Oranje-Zwart Oranje-Rood wordt?

“Dat is natuurlijk erg jammer. De club laat hiermee een geschiedenis achter van meer dan 83 jaar. We hebben het met de club wel super afgesloten.”

Denken je teamgenoten er net zo over?

“Ja zeker. Wij blijven één met onze groep. EMHC speelt namelijk op een veel lager niveau, dat verschil is met onze groep gewoon te groot. We vinden het op het gebied van het spelen ook niet zo erg. Maar het is vooral voor het clubidee dat we het jammer vinden.”

Je bent aanvoerder bij Oranje Zwart én bij het Nederlands Elftal. Zie je jezelf als een geboren aanvoerder?

“Ik bemoei me gewoon graag overal mee. Ik laat mijn mening horen, ik spreek me uit. Eerst was ik er ook nog niet zo goed in, maar door de jaren heen groei je in zo’n rol. Ik ben steeds beter geworden in het leiden van het team.”

Onlangs ben je ook nog verkozen tot beste speler van de wereld. Zit je nu op de top van je kunnen?

“Moeilijke vraag. Ik hoop zeker nog een tijd zo door te gaan. Over enkele weken hebben we natuurlijk de spelen in Rio, daar hoop ik echt een prestatie neer te zetten met het team. Hierna hoop ik zeker ook nog een EK mee te pakken. Daarna zien we wel. Ik wil daar ook niet te veel over nadenken, nu moet mijn focus op Rio liggen. Ik denk dat iedere topsporter wel doorheeft wanneer het genoeg is. Wanneer dat is, is voor iedereen persoonlijk.”

Hoe bereiden jullie je momenteel voor met Oranje?

“We hebben nu nog vakantie, iedereen heeft net een druk seizoen achter de rug. Op 9 juni start onze echte voorbereiding, vanaf dan is het alleen maar keihard trainen.”

Hoe schat je jullie kansen in?

“Bij voetbal is het echt zo dat altijd dezelfde landen kampioen worden. Bij hockey staan er momenteel verschillende ploegen aan de top. Australië is denk ik wel de gedoodverfde favoriet. Maar ook onze kansen schat ik hoog in, we hebben een goede ploeg, dat hebben we vorig jaar op het EK laten zien.