Mallorca is helemaal klaar met dronken jongeren in de straten. Daarom verbiedt de Spaanse stad voortaan kroegentochten. Er komt een flinke boete van 40.000 euro op te staan en de regel moet er voor zorgen dat overlast op straat minder wordt. Vooral jongerenvakanties gaan hier last van hebben.

Gerdien Elkink, persvoorlichter bij jongerenreisorganisatie GOGO, zegt dat dit niet voor het eerst is: “In Chersonissos en Lloret de Mar is er al een soortgelijke regel. Onze reizen die naar die bestemmingen gaan, hebben we toen aan moeten passen.” Medewerkers van GOGO zijn nu in Mallorca om te bespreken wat voor impact deze nieuwe regel gaat hebben op de vakantiereizen. Elkink: “Ieder jaar hebben we een variërend programma en uitgaan staat daar wel centraal in.”

Oplossingen
Omdat er geen grote groepen meer over straat mogen lopen, wordt er voor een andere oplossing gezorgd. Elkink: “We hebben ook onze eigen feestlocaties en sturen jongeren met een plattegrond op pad zodat iedereen op eigen gelegenheid naar de kroeg of club komt.”

Er gaat nog meer nodig zijn om de overlast op straat te verminderen. Elkink: “De kroegentochten zijn niet het enige probleem. Uiteindelijk moet er voor gezorgd worden dat feesten volledig binnen worden gehouden en niet meer buiten.”