Een primeur voor Rotterdam gisteravond, voor de eerste keer werd er een wedstrijd van de Engelse Premier League Darts op Nederlandse bodem gespeeld. En volgens de fans was dat zeker niet de laatste keer. Al moeten sommigen nog wel even wennen aan een oranje menigte zonder voetbal, “Nederland speelt toch helemaal niet vanavond?”

Supporters een paar uur voor de wedstrijd in het centrum van Rotterdam
Supporters een paar uur voor de wedstrijd in het centrum van Rotterdam

Op Rotterdam Centraal geen schreeuwende voetbalsupporters in oranje outfits, dartfans zijn voor de wedstrijd aanzienlijk rustiger. Sommige van hen verdwijnen meteen de metro in, de rest loopt richting het centrum. En in dat centrum wordt meteen duidelijk dat onze Nederlandse darters ook in Engeland populair zijn. De Engelse supporters zijn er op basis van outfit niet uit te halen, ze dragen zelf ook oranje. Op een terras zit een verdwaalde Engelse supporter met een Feyenoord shirt aan in zijn eentje te eten. “Nee ik weet dat ik hier niet mee binnenkom”, lacht hij. Michael doelt op de oproep van de Professional Darts Corporation (PDC) waarin supporters worden gewaarschuwd dat de toegang geweigerd kan worden met een voetbalshirt aan.

De 31-jarige dartsupporter komt vanuit Andover (1,5 uur ten westen van Londen) om de wedstrijd in Ahoy te zien. “Ik ben al een paar keer in Rotterdam geweest, een vriend van mij woont hier, maar dit keer gaat heel speciaal worden. Dit wordt echt geweldig met alle Nederlanders verkleed”. Ondanks dat Engelse leden van de PDC voorrang hadden op de kaartverkoop rekent Michael op een grote meerderheid van Nederlanders. “Tuurlijk, dit wordt echt een Nederlands feestje. Het is ook wel goed dat er eindelijk eens een wedstrijd buiten Engeland wordt gespeeld, de beste spelers ter wereld komen uit Nederland”.

Michael
Michael

Op het Stadhuisplein zitten de terrassen vol met fans in oranjeshirts, al snapt niet iedereen waarom. Twee winkelmedewerkers staan verbazend te kijken voor hun winkel die grenst aan het plein: ”Nederland speelt toch helemaal niet vanavond?”.
Op Stadhuisplein zit de sfeer er goed in, maar op andere populaire hotspots in de stad is er geen supporter te bekennen.

Dartfans op het terras
Dartfans op het terras

De oranjeshirts in de metro naar Zuidplein zeggen al genoeg. Dartfans komen liever niet te laat. De hele omgeving rondom Ahoy is vier uur voor de wedstrijd al helemaal oranje gekleurd. Op het plein voor de ingang staan vier uitgedoste mannen wat onhandig met hun outfits te rommelen. Over de oranjeshirts heen komt nog een Flintstone pak, inclusief stropdas en opblaasknuppel.
“We hebben hier een dag vrij voor genomen”, zegt Thijs Koskamp. Samen met drie vrienden is hij vanuit Amersfoort naar Rotterdam gekomen voor de wedstrijd. De eerste wedstrijd op Nederlandse bodem betekent veel voor de mannen. “Met vijf laptops hebben we geprobeerd kaarten te kopen”, zegt vriend Bert-Jan. Thijs enthousiast; “het wordt echt een Nederlands feestje vanavond, hier moet je als dartfan bij zijn. Ik denk ook dat het na vanavond wel jaarlijks terug zal keren, we moeten vanavond aan Engeland laten zien dat Ahoy zo’n wedstrijd verdient.”
Nog even snel op de foto willen ze wel, maar daarna willen ze toch echt naar binnen. “Ik wil bier”, roept Martijn.

VLNR: Martijn, Ronald, Bert-Jan en Thijs
VLNR: Martijn, Ronald, Bert-Jan en Thijs

Even verderop in het anders zo grauwe winkelcentrum Zuidplein doet de horeca goede zaken. Tussen alle uitgelaten dartfans loopt het winkelpubliek wederom met gefronsde wenkbrauwen. Als het aan de voorspelling van Thijs ligt, zal dat volgend jaar wel anders zal zijn.

Vol terras in het winkelcentrum Zuidplein
Vol terras in het winkelcentrum Zuidplein