We weten allemaal dat illegaal downloaden strafbaar is, maar dat weerhoudt de meeste mensen er niet van om het toch te doen. Uit Australisch onderzoek blijkt nu dat mensen zich bij illegaal downloaden minder schuldig voelen dan bij het stelen van een fysiek object. Volgens de onderzoekers komt dat omdat het lastig is om een illegaal gedownloade film te koppelen aan een tastbaar product.

In Nederland krijgen mensen zelden een boete voor het onrechtmatig binnenhalen van een film of muziek. In Duitsland is het beleid veel strenger en krijgen mensen sneller een boete. Verandert dat schuldgevoel als mensen wél een boete krijgen?

Thomas Adriaans (19) moest in Duitsland 1500 euro betalen, omdat hij drie afleveringen van een serie downloadde. Adriaans haalde de afleveringen in Nederland binnen, maar werd in Duitsland bestraft omdat hij tijdelijk over de grens woont. Ook hij voelt zich niet echt schuldig. ‘’Het voelt voor mij niet als iets illegaals, omdat illegaal downloaden in Nederland over het algemeen niet bestraft wordt. Het is eerder dat ik me betrapt voel.’’ Adriaans heeft een advocaat in de arm genomen en de zaak loopt nog.

Thomas Adriaans is een gefingeerde naam omdat de persoon in kwestie anoniem wil blijven.

Eerdere boetes voor illegaal streamen in Duitsland

April 2015:
Victorine Sandkuyl en haar huisgenoot krijgen een boete van 815 euro voor het streamen van de film She. Een paar maanden later volgt een tweede boete, dit keer van 500 euro, voor het downloaden van een aflevering van de serie Modern Family.

Oktober 2015: 
17-jarige Zoon van Mellinda van der Kroon krijgt 1090 euro boete voor het streamen van 5 afleveringen van serie Vampire Diaries via Popcorn Time in Duitsland