Voor havoleerlingen en vwo’ers zijn de eindexamens weer begonnen. Dat betekent flink blokken en daar kunnen scholieren wel een portie concentratie bij gebruiken. Energiedrankjes vol suiker klinken dan verleidelijk, maar die blijken niet gezond te zijn. Welke voeding is dan wel geschikt om goed te kunnen studeren?

Volgens voedingsdeskundige Yvet Noordermeer zijn de duivelse energiedrankjes juist not done tijdens je examens. ‘’De bij jongeren populaire drankjes zitten vol snelle suikers. Deze zorgen voor een korte kick: een hoge energierush die snel wegzakt en een dipje oplevert.’’ Tijdens een examen heb je juist energie nodig en de drankjes zorgen eigenlijk voor een tegenovergesteld effect. Datzelfde geldt ook voor frisdrank, koekjes, chocolade en andere ongezonde snacks.

Langzame koolhydraten

Wat moet je dan wel eten en drinken? Noordermeer zegt dat gezond eten heel belangrijk is. Complexe of langzame koolhydraten werken beter dan de snelle suikers. Deze worden trager opgenomen en zorgen voor langdurige energie. Speltbrood, quinoa, peulvruchten, groenten en fruit zijn hier goede voorbeelden van. Als drank kun je het beste kiezen voor water, thee of een verse fruitsmoothie. ‘’Voor studenten klinkt dit waarschijnlijk niet heel aantrekkelijk’’, begrijpt Noordermeer. Als gezonde snack adviseert ze dadels, een handje noten of vers fruit.

Banaan populair

Op het schoolplein van het Odulphuslyceum in Tilburg wachten de scholieren in het zonnetje op hun eerste examen: Nederlands. De jongeren lijken redelijk relaxed. Guus Osse (18) is één van de jongeren die zo zijn examen gaat maken. Hij begint de dag met een zuivelontbijtje en kiest daarna voor bananen. ‘’Bananen zorgen voor energie en dat schijnt te helpen. Kauwgom is ook goed voor de concentratie. Dat heb ik nu niet bij me, maar dat neem ik morgen zeker mee.’’

Lisa Martens (18) heeft ook gehoord dat bananen een positief effect hebben op het energieniveau. Tijdens haar examen drinkt zij gewoon water. Teun van Dijk (19) zegt niet heel anders te eten dan hij normaal gesproken doet. Toch heeft hij voor de verandering ontbeten. ‘’Dat doe ik normaal nooit.’’

Bananen blijken erg in trek onder de eindexamenkandidaten op de Tilburgse middelbare school. Noordermeer vindt dat een hartstikke goed idee. Volgens haar eten sporters ook vaak een banaan tijdens een wedstrijd. ‘’Je moet alleen niet vier of vijf bananen op een dag gaan eten. Een of twee is prima en dat kun je aanvullen met andere soorten vers fruit.’’

Volgens de leerlingen laat de school hen vrij in het meenemen van eten en drinken. Het Odulphuslyceum adviseert haar scholieren wel om geen blikjes mee te nemen. Deze kunnen omvallen en de kandidaten krijgen dan geen extra tijd.

Drinkt er dan niemand van de jongeren een blikje energy? Sebastiaan Tetteroo (17) in ieder geval niet. ‘’Ik drink sowieso nooit energiedrankjes.’’ Teun geeft als enige toe dat hij toch wel wat sportdrank drinkt tijdens zijn examen. Hij gaat niet voor een Red Bull, maar hij houdt het bij een flesje AA-drink.

Knipsel