Minder populaire religieuze feestdagen zoals Hemelvaart en Pinksteren zouden meer aandacht moeten krijgen zodat jongeren begrijpen waar zij voor staan. Dat is de mening van de Tilburgse christelijke studentenverenigingen Vegetist en Navigators.

Waarom we Kerst en Pasen vieren, weten de meeste jongeren nog wel. Maar waarom we eigenlijk vrij zijn op dagen als Tweede Pinksterdag is voor vele van hen een mysterie. Volgens Eline Folkersma, secretaris van Vegetist, is dit niet de schuld van de jongeren. “Er wordt gewoon niet genoeg aandacht aan deze dagen besteed. Het is dan ook niet zo gek dat jongeren het niet weten en er gewoon een leuke vrije dag van maken.”

Eline vindt dat het niveau van bekendheid bij deze minder populaire religieuze dagen verbeterd moet worden. “Je hebt niet voor niets een vrije dag. Dan is het normaal dat je even stilstaat bij de reden, maar dat kan niet als je geen idee hebt waarom we deze dagen vieren.”

‘We willen het met iedereen delen’
Elma van der Ent, secretaris van Navigators, vindt het vooral jammer dat zo weinig jongeren weten waar deze dagen voor staan. “Voor ons geloof zijn dit belangrijke dagen. Wij willen de vreugde die deze brengen met iedereen delen”, vertelt zij. Volgens haar moeten vooral kerken en christelijke organisaties ervoor zorgen dat jongeren weten wat de verschillende religieuze feestdagen inhouden, ook de minder bekende. “Het is belangrijk, want deze dagen maken deel uit van de Nederlandse cultuur.”

Tijdens Pinksteren organiseren de twee christelijke studentenverenigingen zelf geen inhoudelijke activiteiten. Volgens Eline van Vegetist komt dit doordat er te weinig mensen in Tilburg zijn. De meeste leden van deze verengingen gaan namelijk naar huis om Pinksteren te vieren of zijn te vinden op de Opwekking, een conferentie waarbij gelovigen samen deze feestdag doorbrengen met zingen en bidden.