Nederlands tophockeyster Kim Lammers (35), die in 2002 debuteerde in het nationale team, heeft na zeventien jaar hockeyervaring, olympisch goud én een Europees én wereldkampioenschap haar actieve carrière afgesloten.

“Waar iemand stopt, staat altijd iemand anders op”

“Ik ben al een paar jaar de oudste speelster in de hoofdklasse en moest heel hard werken om het fysiek nog vol te houden. Dat kwam ook door de blessure aan mijn knie, één van mijn dieptepunten. Maar door hard te knokken ben ik toen wel olympisch en-wereldkampioen geworden.”

Geen besef

“Het besef dat ik nu een ex-hockeyster ben, heb ik nog niet. In september begint het seizoen weer, dat zal wel gek voelen. Dan gaan mijn teamgenoten weer trainen en is het voor mij écht voorbij. Maar waar iemand stopt, staat altijd iemand anders op.”

De voormalige tophockeyster zegt haar sport echter niet vaarwel. Twee avonden in de week zal ze te vinden zijn op de Huizer Hockey Club, waar ze in september als assistent-coach zal beginnen. “Het is leuk om terug te gaan naar de plek waar alles voor mij is begonnen. Binnen het team spelen geen oud-teamgenoten, maar op de club in Huizen hebben ze me al een lange tijd geleden benaderd. Ze wilden me echt graag hebben. In het verleden heb ik al trainingen gegeven, maar omdat ik toen zelf nog speelde vond ik die combinatie niet ideaal. Nu zie ik het als een sportieve uitdaging.”

“Ik wil winnaars van ze maken!”

Lammers heeft een duidelijk beeld van haar inbreng als assistent-coach. “Ik beschik over ervaring, mentaal en inhoudelijk. Ik denk dat ik spelers technisch beter kan maken. Doordat ik zelf in de top heb gespeeld, hoop ik ze te kunnen uitdagen om het beste uit zichzelf te halen, individueel maar ook als team. Ik wil winnaars van ze maken!”

Ruimte in kledingkast

In haar carrière maakte Lammers maar liefst 319 doelpunten. Op de vraag wat ze met haar hockeystick gaat doen, regeert de ex-topsporter lachend. “Die houd ik voor de training die ik ga geven. Maar ik heb nu wel veel lege plekken in mijn kledingkast. Daar lagen zoveel sportkleren, dat ik blij ben dat ik weer wat ruimte heb.”