Terwijl de een lekker aan het strand ligt, is de ander deze zomer druk bezig met het opzetten van een eigen bedrijf. Zij kunnen bij verschillende organisaties terecht om bijvoorbeeld te leren omgaan met een administratie.

In 2015 nam Mikki Heuving uit Emmeloord deel aan ZomerOndernemer, een project dat jongeren leert omgaan met ondernemen.  Bijna een jaar later heeft zij een goedlopende schoonheidssalon en een fulltime baan. “Het idee van een eigen salon lag er al een tijdje. Het was tijd voor de volgende stap.” Dat het project in de vakantie plaatsvond, was voor haar geen probleem. “Ik had niet het gevoel dat ik mijn zomer er voor opgaf, want op vakantie ging ik toch niet en het project nam niet iedere dag in beslag”, vertelt Mikki.

Administratie is lastigst
Vooral met de administratie had zij veel moeite. “Ik wist niet waar ik moest beginnen en snapte helemaal niks van bijvoorbeeld de belastingen.” Door het bijhouden van een administratie aan de hand van een voorbeeld van ZomerOndernemer leerde Mikki dit aspect. “Als ik de administratie zelf had moeten uitvogelen, had ik het uitgesteld en was ik er veel langer mee bezig geweest.”

Ook Diewertje Eitjes uit Den Bosch had voor haar deelname aan ZomerOndernemer veel moeite met de administratie. “Het is niet leuk om te doen en ik wist er niet veel van”, vertelt zij. Voor het opzetten van Gebaarderei, een bedrijf dat cursussen en workshops gebarentaal aanbiedt,  wilde zij meer ervaring opdoen met ondernemen. Diewertje vond het dan ook niet erg om daar in de zomer aan te werken. “Het was een goede investering in mijzelf en mijn toekomst. Ik heb nu tenslotte een netwerk van beginnende en ervaren ondernemers die mij met mijn bedrijf kunnen helpen.”