“Talent is niks waard als je er niks mee doet. Max werkt 24 uur per dag om beter te worden.” Zo verklaart autosportjournalist Allard Kalff de eerste Formule 1 winst van Max Verstappen in de Grand Prix van Spanje.

“Max heeft precies gedaan wat hij in eerdere Grand Prix’ ook deed. Hij rijdt altijd op de goede plek, als hij in gevecht is, maar ook als hij een probleemloze race rijdt. Onder alle omstandigheden boekt hij maximaal resultaat en vandaag was dat goed voor de overwinning. Talent, passie en keihard werken kwamen samen.”

Verstappen stapte twee weken geleden over van Torro Rosso naar Red Bull Racing. In korte tijd maakte hij zich de nieuwe wagen eigen. “Ook dat is talent”, aldus Kalff. “Max heeft zich in de afgelopen tien dagen een slag in de rondte gewerkt om alle mensen binnen zijn nieuwe team te leren kennen. Alles is anders. Van het stuurwiel tot de karakteristiek van de motor. In korte tijd moet je enorm veel informatie tot je nemen. Het is waanzinnig hoe hij dat heeft opgepakt.”

Opluchting en trots

De overwinning betekent volgens Kalff opluchting en trots. Niet alleen voor zijn vader Jos, die in 1994 als laatste Nederlander een F1-podiumplek veroverde, tijdens de GP van Hongarije. “Red Bull Racing heeft de hele wereld over zich heen gekregen, door halverwege het seizoen aan te kondigen Verstappen in hun auto te zetten. Dan wint die Verstappen opeens de eerste de beste Grand Prix waar hij aan mee doet. Dat is een droom, ook voor het team.”

Booming

Het succes van de jonge Nederlander zal er volgens Kalff toe leiden dat een veel groter aantal mensen interesse in racen krijgt. “Zij hopen de nieuwe Max Verstappen te worden. Er gaat een booming ontstaan in de Nederlandse autosport. Dat is te danken aan het team, maar vooral aan Max zelf.”