Islamitische gebedsruimtes (of stilteruimtes) op Nederlandse universiteiten en hogescholen zijn eerder regel dan uitzondering. Het zwengelt discussie aan of deze ruimtes wel passen binnen de onderwijsinstellingen in Nederland anno 2016.

Als een van de vele universiteiten van Nederland heeft de Tilburg Universiteit een gebedsruimte voor moslims. Weliswaar een beetje weggestopt in de stilteruimte in het Zwijsengebouw, maar bidden kan prima. De van oorsprong protestantse universiteit is er zelf erg trots op en de studenten zijn er ook heel blij mee: “Het past goed in het plaatje van de universiteit met haar multiculturele instelling”, meent de universiteit.

Onderwijzen of geloof faciliteren?
Geerten Waling van universiteitentijdschrift Folia vindt niet dat het geloof een functie moet hebben binnen onderwijsinstellingen: “De menselijke ontwikkeling moet op scholen centraal staan. Zij moeten zich bezighouden met onderwijzen – niet met het faciliteren van aparte islamitische gebedsruimtes.” Volgens hem is bidden ‘meer iets voor in de kerk of in de moskee’.

‘Geen haan die ernaar kraait’
Onder studenten van de Tilburg Universiteit leeft dit sentiment niet. Zo vindt Fleur (18) dat deze ruimtes bij uitstek thuishoren op haar school: “Ik vind dat zo’n ruimte goed past in de moderne samenleving. We moeten mee veranderen met de tijden en flexibel zijn.”
Over het algemeen wordt er onder studenten geen probleem van gemaakt. Volgens Derk Jan (22) is er geen haan die ernaar kraait: “Geef ze die ruimte gewoon. Niemand heeft daar toch last van, zou je denken.”
De ruimte is aangevraagd door moslimstudenten. Dilan (20) gebruikt de ruimte zelf ook wel eens. “Het is goed dat er zo’n plek is op de universiteit.” Ze vindt de ruimte wél wat aan de krappe kant: “Met name vrijdag is het dringen geblazen.”