Foodwatch Duitsland tikte de Duitse bierbrouwerijen afgelopen dinsdag op hun vingers. Het alcoholvrije bier dat ze daar produceren, bevat 0,5 procent alcohol en soms zelfs meer. In Nederland mag bier niet meer dan 0,1 procent alcohol bevatten. Hoe kan het dat alcoholvrij bier toch alcohol bevat?

De Nederlandse Brouwers, een overkoepelende stichting voor alle bierbrouwers, heeft op haar website laten weten het niet eens te zijn met Foodwatch Duitsland. “In Nederland kun je ervan uitgaan dat 0.0% ook echt betekent dat er geen alcohol in je biertje zit”, schrijft de organisatie.

Alcohol is bijna niet uit bier te halen, volgens bierbrouwer Frank Wouters, van brouwerij Opener bier in Dongen. “Het percentage is ingesteld om het brouwen makkelijker te maken. Veel brouwerijen die alcoholvrij bier brouwen, filteren de alcohol achteraf uit de drank door het te laten verdampen. Het werkt, maar er blijft altijd wel iets achter.”

Toch is het volgens hem wel mogelijk volledig alcoholvrij bier te brouwen. “Je moet ervoor zorgen dat het bier niet gaat gisten. Suiker wordt in het gistingsproces omgezet in alcohol. Als je dat tegenhoudt of geen suikers toevoegt, heeft je bier ook geen alcohol.” Het ligt dus aan het productieproces. En dan nu de hamvraag: kun je dronken worden van alcoholvrij bier? “Dat gaat heel moeilijk worden”, zegt Wouters lachend, “omdat je heel veel bier moet drinken, wil dat aanslaan.” Hoeveel precies, dat zie je hieronder.