De dood van de 26-jarige voetballer Patrick Ekeng zorgt voor een hoop onrust. Velen vragen zich af of zijn overlijden niet voorkomen had kunnen worden. Is het voor amateurvoetballers nog wel veilig om het veld op te gaan? En wat zijn eigenlijk de regels rondom de medische veiligheid? Genoeg vragen. Hier zijn de antwoorden.
Normen van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond
De KNVB verplicht elke vereniging te beschikken over voldoende en gebruiksklare EHBO-voorzieningen, waaronder een brancard. Geadviseerd wordt op meerdere plaatsen in het clubgebouw kleine EHBO-verbanddozen met eenvoudige verbandmiddelen beschikbaar te hebben. Bijvoorbeeld achter de bar, in de bestuurskamer of in het wedstrijdsecretariaat. Ook adviseert de KNVB minimaal één gediplomeerde EHBO’er of bedrijfshulpverlener aanwezig te laten zijn vóór, tijdens en na verenigingsactiviteiten.
Daar hebben ze in Tilburg goed naar geluisterd. Aan het woord Joop Verzijl, voorzitter van voetbalvereniging TSV NOAD in Tilburg. “Zijn” club is onlangs in en project van HALT en de KNVB getoetst op het veiligheidsgevoel van de spelers. Gelukkig zijn ze geslaagd. “Bij elk team hebben we de aanwezigheid van een EHBO-tas en een of meerdere personen met een diploma op zak. Kunnen ze niet aanwezig zijn, dan is er een alarmlijst. We nemen het heel serieus.”
Spoedcursus
Maar wat als het nu tóch misgaat? Een ongeluk zit natuurlijk in een klein hoekje. Onze redder in nood is Tonny IJpelaar, al meer dan dertig jaar actief bij het Rode Kruis in Tilburg. Ze legt ons haarfijn uit wat je moet doen als iemand onwel wordt op het veld:

Tonny mist jongeren bij de EHBO: “Steeds minder jonge mensen zijn actief bij instanties zoals het Rode Kruis. Dat vind ik erg jammer. Wie zorgt er voor ons als we hulp nodig hebben? Volgens mij willen ze wel helpen, maar doen ze het niet. Hulp van hen zou fijn zijn.”