Jongeren zijn toe aan een telefoonetiquette. Sterker nog, 84% van de Nederlandse jongeren vindt dat er dit soort regels moeten komen voor het omgaan met telefoons in sociale gelegenheden. Dat blijkt uit een onderzoek van 1V Jongerenpanel in samenwerking met X-lab voor 3FM.

Maar de telefoonetiquette-wens weerhoudt jongeren niet om zelf naar hun telefoon te reiken tijdens een gesprek: zes op de tien jongeren maakt zich hier nog steeds schuldig aan. Toch vinden ze dat het tijd is voor verandering, en daar is etiquettedeskundige Lilian Woltering het mee eens.

Niet bij te houden

“Er is een grens bereikt”, vertelt Woltering. “Ik hoor steeds vaker dat jongeren stoppen met een sociaal medium omdat ze het simpelweg niet meer bij kunnen houden. Het aanbod is op dit moment ‘too much’ geworden. Dat maakt het moeilijk voor jongeren om vriendschappen te onderhouden.”

Respect

Maar dat jongeren het niet meer bij kunnen houden is niet de enige reden waarom telefoonetiquette een goed plan zou zijn. “Het heeft ook te maken met het hebben van respect voor een ander”, vindt Woltering. “Als je met meerdere mensen bij elkaar bent hoor je gewoon rekening met elkaar te houden. Dat is waar etiquette om draait.”

Regels

Mocht je dus je houding willen veranderen, dan heeft Woltering vast een aantal etiquette-regels voor je om mee te beginnen: “Ten eerste moet je nooit op je telefoon kijken als je in gesprek met een ander bent; als ik vraag naar ergernissen bij anderen staat dat altijd op nummer een. Ten tweede is het een absolute ‘don’t’ om op je telefoon te zitten aan tafel, ook al kijk je maar even. Ten slotte is het niet attent om bellend aan de kassa te staan.”

Een tip geeft Woltering nog graag mee: “Neem een aantal keren op de dag een moment om even je inkomende berichten te bekijken. Zo kun je met je volle aandacht je berichten bekijken. En kan je op andere momenten je volle aandacht aan anderen schenken.”

Is het invoeren van een telefoonetiquette een goed idee?

Ja, ik heb last van de manier waarop en hoeveel telefoons gebruikt worden tegenwoordig.

Nee, het stoort me niet wanneer iemand zijn telefoon midden in een gesprek erbij pakt.

Het kan me oprecht niet boeien.