Als het aan de KNVB ligt, degradeert FC Twente naar de Jupiler League. Dit maakte de voetbalbond zojuist bekend in een persbericht. 

Gezien de gebeurtenissen in het verleden had de KNVB genoeg draagvlak om de licentie van FC Twente af te nemen. Aangezien de club er alles aan heeft gedaan om schoon schip te maken, krijgen ze hiermee ‘een tweede kans’. Het besluit is echter nog niet definitief. Om 18:00 uur houdt FC Twente een persconferentie over de situatie. Deze is hier te volgen.

Met de degradatie van FC Twente komt er een einde aan 32 jaar Eredvisievoetbal in Enschede. De Tukkers, die in 2010 nog landskampioen werden, kunnen zich nu gaan opmaken voor wedstrijden tegen Telstar, Fortuna Sittard en Achilles’29. De degradatie van Twente brengt echter wat gevolgen met zich mee. Dit kan goed nieuws zijn voor Willem II en De Graafschap. Zelfs Cambuur mag blijven hopen op zijn Eredivisiebestaan.

1) De eindstand
De degradatie van FC Twente heeft geen gevolgen voor de eindstand in de Eredivisie. Omdat het seizoen al is afgelopen, hoeven de andere Eredivisie clubs de behaalde punten tegen de Tukkers niet in te leveren.

2) De play-offs

Deze week proberen zowel Willem II als De Graafschap hun Eredivisie status via de nacompetitie te behouden. Willem II neemt het op tegen NAC en De Graafschap speelt tegen Go Ahead Eagles. Ook de play-offs gaat flink op de schop bij de degradatie van FC Twente.

De scenario’s:

  • Degradatie Willem II: Als Willem II van NAC verliest zou dat normaal degradatie voor de Tilburgers betekenen. Het wegvallen van Twente betekent echter dat Willem II toch in de Eredivisie blijft. Voor NAC heeft de winst geen negatieve gevolgen. Zij zouden gewoon promoveren.
  • Degradatie De Graafschap: Als De Graafschap van Go Ahead Eagles verliest zou dat normaal degradatie voor de Superboeren betekenen. Het wegvallen van Twente betekent echter dat De Graafschap toch in de Eredivisie blijft. Voor Go Ahead heeft de winst geen negatieve gevolgen. Zij zouden gewoon promoveren.
  • Degradatie Willem II en De Graafschap: Als Willem II van NAC verliest en De Graafschap van Go Ahead Eagles, hebben de Tilburgers geluk. Vanwege het wegvallen van FC Twente zou Willem II in de Eredivisie blijven, omdat de ploeg in de Eredivisie hoger eindigde dan De Graafschap. Voor NAC en Go Ahead heeft de winst geen negatieve gevolgen. Zij zouden gewoon promoveren,

3) Hoop voor Cambuur
Er is zelfs nog hoop voor Cambuur Leeuwarden. Mochten zowel Willem II als De Graafschap de play-offs overleven, dan neemt Cambuur, de nummer laatst in de Eredivisie, de plek van FC Twente in.

Meer informatie volgt later.