In het Auditorium van museum De Pont in Tilburg is het publiek moderator. Kunstenaarsgroep Rhubarb, bestaande uit Simon Kentgens, Thomas Koevoets, Karina Beumers, Simon Niks en Jonathan Huijgens, gaat met hen in gesprek. De lezing is de afsluiting van het leerling-meester project van Kunstpodium T.

De zaal zit bij lange na niet vol, maar dat is niet erg. De kunstenaars beginnen fashionably late met de lezing en vallen gelijk met de deur in huis. Het publiek krijgt een vraag die gesteld moet worden aan de groep. Vragen als: ‘Maar hoeveel verdien je dan?’ en ‘Wie zijn dan de ooms en tantes?’ komen voorbij. Gedurende de lezing blijken de vragen te slaan op het verhaal van Rhubarb, van het ontstaan tot waar de groep nu is.

De befaamde bijbaan

Volgens Simon Niks is een baan naast je werk als kunstenaar niet noodzakelijk. Toch is het als kunstenaar anno 2016 vaak moeilijk om alleen van je werk rond te komen. “Ik denk dat het je inspiratie en contacten kan opleveren, maar het is geen must.” Leven van je eigen werk kan wel, volgens Thomas Koevoets. “Het is alleen niet voor iedereen weggelegd. Simon Kentgens heeft een vaste baan in de kunst gevonden als docent. Op die manier is je kunstenaarschap genoeg.” Toch lijkt Rhubarb niet als doel te hebben om te leven van hun eigen kunst. Twee van de vier jonge kunstenaars hebben een bijbaan. Simon Niks werkt als schoonmaker en Thomas Koevoets sorteert afval. Het publiek stelt een vraag die niet op een van de kaartjes staat: “Als je voldoende kunst verkoopt, houd je dan je bijbaan?” Thomas Koevoets wel. “Ik haal mijn inspiratie uit mijn bijbaan. Daarnaast is het goed om onder de mensen te zijn.” Karina Beumers zou dit niet doen. Voor haar is het een afleiding. “Ik denk dat het uiteindelijk alleen maar zal storen.”

Voorbereiding op een leven als kunstenaar kregen ze niet sterk mee vanuit hun opleiding. Thomas Koevoets: “Inmiddels wordt er wel iets meer mee gedaan, maar toen ik studeerde, werd er niet aan je netwerk gewerkt. Vaak ging dat vanzelf door de ervaring die je opdoet.

Kunstenaarschap: wat heb je nodig?

Om een succesvol kunstenaar te zijn, heb je verschillende dingen nodig. Over de definitie succesvol ontstond nog wat discussie, maar de uiteindelijke conclusie is dat je als kunstenaar vooral aan je netwerk moet werken. Mensenkennis, het inschatten en weten wanneer je iets wel of niet kan doen, is ook belangrijk. Als laatste moet je vooral hard werken en veel produceren. Simon Kentgens: “Als kunstenaar bevindt je je in een luxepositie. Veel mensen blijven binnen hun vakje leven en kijken niet naar wat er nog meer is. De kunstenaar kan buiten dit vakje kijken en mensen confronteren met een andere kijk op de wereld.”