Antwoorden in je grafische rekenmachine, een briefje onder je schoen of die woordenlijst van Frans op je onderarm: spieken is iets van alle dagen. Wat zijn nou de spiektrends van Nederland? De Nieuwsredactie vroeg het aan Loran Hempenius van het LAKS.

Volgens Hempenius zijn er niet veel nieuwe trends. “Spieken wordt nog altijd gedaan op de klassieke manier: meisjes die antwoorden net onder de zoom van hun jurk schrijven en jongens die hun rekenmachine voorprogrammeren.” De smartphone is inmiddels minder populair. “Leerlingen weten dat ze hun telefoon niet mee mogen nemen en het is heel duidelijk wanneer je op je telefoon zit. De smartwatch is daarentegen wel in trek.” Volgens Hempenius spieken jongens op het vwo het meeste op deze manier. “Meisjes zijn vaak creatiever en stoppen briefjes in hun kleding.”

Zelf heeft Hempenius ook weleens gespiekt. “In de brugklas was ik erg goed in spieken. Ik hing bijvoorbeeld de woorden die we moesten leren op de achterkant van de computer van de docent. Dat viel niet op en als ik dan voorin ging zitten, kon ik alles lezen. Ook heb ik weleens Franse woordjes voor mijn SO in de binnenkant van mijn slipper geschreven. Dan moet je onopvallend je slipper uit laten vallen en even spieken.”

Voor de spieker die er echt wat voor over heeft, zijn er verschillende opties online te vinden. Veel YouTubers hebben podcasts waarin ze je tips geven over hoe je het beste kunt spieken. Ook zijn er websites als Nieuws.nl die een overzichtje hebben gemaakt voor de moderne spieker. Denk aan morsecode met het tikken van je pen, antwoorden op het etiket van je waterflesje of zelfontworpen handsignalen die je uitwisselt met je vrienden.

Bram Smallegange (18) doet deze periode zijn eindexamen havo. Hij heeft nog niet zo veel van het spieken gemerkt. Toch heeft hij wel een theorie over hoe het makkelijk kan. “Bij je examen krijg je een kladblad waarop je dingen kunt uitschrijven. Hier staat de naam van je school op. Als je niets invult, het blad mee naar huis neemt en bij het volgende examen weer met hetzelfde blad gaat zitten, kun je thuis alle antwoorden overschrijven.” Of het echt werkt, weet hij niet. “Ik heb niet gespiekt en ik was het ook niet van plan.”