Het Tilbugse Gilze en Rijen wordt geteisterd door boom-gerelateerd leed. Daarom gaat de gemeente er nóg meer bomen bijplanten, waarmee zij Gilze en Rije nog onbewoonbaarder maakt dan zij al is.

“Je moet denken aan giftige besjes, struikelen over takjes, en uit de lucht vallende stammetjes”, zegt een woordvoerder van de gemeenteraad.
Bomen staan in Gilze en Rijen tevens bekend als grootste schaduwveroorzakers van de gemeente. Ook kukelen enkele tientallen mensen omver na ongelukkige valpartijen over tegelopduwende boomwortels. Verstuikte enkels, kapotte knieën, opgerekte kruisbanden, kromme tenen en schaafwonden – bomen maken het leven in Gilze en Rijen stelselmatig onmogelijk.

Bomenlobby
De gemeente gaat het tij helemaal keren; door nog meer bij te planten in Gilze en Rijen, hofleverancier van bomenleed. Vandaag werden er al drie Oosterse platanen in de grond gestopt om de afvallige burgers weer op het rechte pad te krijgen. En terecht, want het is er een verdorven boeltje van formaat. Vanwege het slechte imago van bomen staat heel Gilze en Rijen op haar achterste benen. Gilze – en Reijenaar Goof van den Ouweland ziet met lede ogen aan hoe zijn gemeente met de dag onleefbaarder wordt vanwege de ‘zonlichtbelemmerende bomen aan de overkant’: “Dit had wat eerder en in overleg besloten moeten worden […] maar niet middels een eenzijdige beslissing van de gemeente. Over 50 jaar ben ik 116 dus als ik het nog mee mag maken zie ik dat deze bomen 30 meter hoog worden.” De Gilze – en Reijenaren hebben zich maar te schikken naar haar decreten.

Geen boom is illegaal
Neerlandsch eigen Bomenhel op Aarde kan wel een imagoboost gebruiken. NLGR Natuur- en Landschapsvereniging Gilze en Rijen gaf al aan dat de bomen die zijn geplant heel bijzonder zijn – dus niet van die  puberale puddingbomen die je bij het kleinste zuchtje vast moet zetten met een paar haringen. Of van die gammele netelboompjes die knappen als luciferhoutjes. In Gilze en Reijen komen vijftig echte, monumentale bomen; gigantische houtwerken die honderden jaren oud zullen worden. Met wortels die de levensenergie rechtstreeks uit de kern van de aarde tappen.

Niet in staat zijn het bomenlevel heelhuids door te komen mag geen reden zijn tot hernieuwde haat tegen groen. NLGR hoopt middels deze actie het bruine hemd dat om Gilze en Rijen’s onderbuik gespannen is wat lichter te kleuren.