In Nederland zitten 38 psychiatrische patiënten onterecht vast in Tbs-klinieken. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Deze mensen vormen wel een gevaar voor de samenleving, maar hebben nog geen misdrijf gepleegd. De Nieuwsredactie ging op bezoek bij studenten recht aan de Juridische Hogeschool en Universiteit in Tilburg en zij kwamen voor ons met oplossingen voor dit probleem.

Student Joris Peters aan de universiteit van Tilburg: “Het is belangrijk om te kijken naar het doel van gevangenisstraf en van tbs. Daar zit een verschil in”, legt hij uit. “Een gevangenisstraf is om af te schrikken en te bestraffen, terwijl tbs een manier is om mensen te behandelen en de maatschappij te beschermen.” Een oorzaak weet Peters niet zo snel te bedenken. “Daar zal ik toch echt even over na moeten denken. Per zaak zal het verschillen, maar ik ben bang dat het risico om mensen onterecht ergens op te sluiten altijd zal blijven bestaan”, vertelt hij.

Toch is niet iedereen het oneens met de huidige gang van zaken. Carlijn Smulders, studente HBO Recht: “Als ze een gevaar zijn voor de samenleving, zitten ze daar niet onterecht”, vindt ze. “Want als ze daar niet zouden zitten zouden ze uiteindelijk alsnog een misdrijf plegen, dat wil je ook niet. Dus is er geen oplossing nodig.”

Strafrechtadvocaat en Tbs-deskundige Job Knoester kan zich daar niet in vinden, hij vindt het nieuws zorglijk: “Ik wil weten om wat voor plekken het hier gaat, want deze mensen nemen de plekken in van mensen met strafrechtelijke titels en dat is een probleem”, vertelt Knoester. “Zo komen mensen die niet langer in de samenleving horen niet op de juiste plek terecht. Ik ben ongerust en ga verder vragen bij de juiste mensen over dit onderwerp.”

De oorzaak volgens de pro

En de oorzaak volgens hem? “Het heeft waarschijnlijk met geld en de verzekering te maken. Er waren in tbs-klinieken bijvoorbeeld te veel plekken leeg. Deze worden dan opgevuld met mensen zonder strafrechtelijke titel.” Knoester begrijpt in dat geval wel dat er problemen ontstaan: “Steeds meer patiënten zullen behandeld moeten worden maar er zal niet genoeg plek zijn. Zo komen mensen met strafrechtelijke titels op een wachtlijst te staan van 9 maanden, mensen die juist die hulp in een tbs-kliniek nodig hebben.”

Met een oplossing zoals de studenten Recht weet Knoester op dit moment niet te komen: “Het hangt af van de achtergrond. Ik weet er nog te weinig van af dus het is te vroeg om hier iets over te zeggen. Ik ga zelf in ieder geval op onderzoek uit.”