Op je zestiende weer legaal een biertje bestellen, volgens veel ouders moet het kunnen. Dat blijkt uit een onderzoek van RTL Nieuws. Organisatie Be Aware, die voorlichtingen over verslaving op scholen geeft, vindt deze houding tegenover alcohol helemaal niks. Hoewel het ruzies kan opleveren binnen gezinnen moeten kinderen gewoon wachten tot hun achttiende voor ze hun eerste biertje kunnen bestellen.

Meer dan 1000 ouders met kinderen tussen de 14 en 17 jaar werden naar hun mening gevraagd voor het onderzoek. 41,8 procent van de ouders is het ermee eens dat zestienjarigen alcoholische drankjes van onder de 5 procent alcohol  mogen kopen. Omdat het wel of niet mogen drinken onder jongeren irritaties en ruzies kan opleveren in gezinnen, vinden de ondervraagde ouders het een goed plan om de leeftijdgrens weer te verlagen naar 16. Dit was ook het geval tot 1 januari 2014, toen de grens opgeschroefd werd naar 18.

Onverstandig

Dat ouders weer terug naar de oude regels willen, vindt Pien Witteveen onverstandig. Zij is directeur van stichting Be Aware. “Ik snap dat als er discussies komen over alcoholgebruik het soms moeilijk is voor ouders.” In gezinnen verschillen regels rondom alcoholgebruik voor de kinderen vaak. Sommige ouders laten hun kinderen namelijk eerder drinken dan anderen. Dit kan vaker leiden tot ruzies volgens het onderzoek.

“Ik denk dat ze echter wel anders zouden denken als ze wisten dat hersenen van jongeren tot hun achttiende blijven doorgroeien”, zegt Witteveen. Op de vraag waarom zo’n groot percentage ouders de alcoholgrens best wil verlagen, volgt een duidelijk antwoord. “Ik denk dat het gewoon een gebrek aan kennis is bij de ouders.”

Comazuipers

Sinds de alcoholgrens omhoog gegaan is, is het aantal comazuipers wel toegenomen volgens Witteveen. “Dat is natuurlijk wel een zorgelijke ontwikkeling. Het is voor ons alleen nog niet duidelijk of de verhoogde alcoholgrens hier een rol in speelt.”