Tot ieders grote teleurstelling moest Tom Dumoulin woensdag de Giro d’Italia verlaten. De Maastrichtenaar ging voortvarend van start. Hij won de eerste etappe in Apeldoorn, waarna hij zes dagen de roze trui mocht dragen. Echter moest Dumoulin tot zijn grote teleurstelling in de elfde etappe stoppen vanwege een zitvlakblessure.

Nort Hesse, wielerexpert bij Sportnieuws.nl, vindt het persoonlijk érg jammer dat Tom Dumoulin is afgestapt. “Ik kan de keuze vanuit zijn kant wel heel goed kan begrijpen. Als Nederlandse smaakmaker vanaf de proloog in Apeldoorn was Dumoulin dé Nederlander om in de gaten te houden. Het feit dat hij in de afgelopen etappes veel tijd verloor gaf wel al aan dat de droom van de roze trui heroveren definitief verleden tijd was. Zelf hoopte ik nog op een mooie etappe overwinning, maar dat zit er ook niet meer in. Gelukkig hebben we nu Steven Kruijswijk om voor te juichen!”

Stop voor Dumoulin
Hoe het voor Dumoulin zelf zal zijn is Hesse vrij duidelijk. “Voor een sportman als Dumoulin moet het enorm confronterend zijn om op dat moment toe te geven dat je gewoon niet meer kan. Met zijn mentaliteit en kwaliteit wil hij altijd voor het hoogst haalbare gaan en dan is afstappen exact het tegenovergestelde. Aan de andere kant is hij wel realistisch genoeg om, na eerst stevig te hebben gebaald, rustig te reflecteren op een aantal succesvolle dagen en zich te richten op volgende koersen. Vanaf het begin van het seizoen gaf Dumoulin aan vol voor goud te gaan tijdens de Spelen en daar kan hij altijd op terug blijven vallen. Bij de Giro was zijn laatste rit geen fantastische meer, helaas. Zijn Giro in totaal was natuurlijk wel een succes te noemen!”

Nederlandse wielersupporters
In Nederland vinden velen het jammer. Al vindt Hesse dat we er ook geen drama van moeten maken. “Steven Kruijswijk staat heel erg knap op een vierde plek en doet het, over het algemeen gezien, gewoon beter dan Dumoulin deze Giro. Het feit dat Kruijswijk geen roze heeft gedragen zorgt in mijn ogen een beetje voor onderwaardering. De komende weken gaan spannend genoeg worden, ook zonder Dumoulin en ik weet zeker dat we in de toekomst nog genoeg plezier aan hem gaan beleven. Daar doet het afstappen in deze Giro geen afbreuk aan.”

Hoe de Giro voor Dumoulin precies verliep, is hieronder te zien: