Je nagels lakken, verzorgingsproducten bestellen, tassen shoppen en sieraden bekijken terwijl je auto in de garage gemaakt wordt. Dit kan allemaal in de vrouwengarage ‘De Dames van Hurkmans’ in Den Bosch die deze week geopend is. Een initiatief van de zussen Mariëlle en Janita Hurkmans. 

“We zitten al jaren in de autobranche en hebben verschillende garages. Op een gegeven moment wilden we iets nieuws gaan doen. We weten dat vrouwen het vaak niet leuk vinden om naar een garage te komen en daar wilden we graag verandering in brengen”, zegt Janita Hurkmans. Inspiratie doen ze op in een vrouwengarage in Parijs. “Maar daar gaat het er heel anders aan toe”, zegt Mariëlle Hurkmans. “We hebben het concept wel aan moeten passen met onze eigen kennis om het te laten werken in Nederland. Zo is hier alles strak geregeld, ziet het er goed uit en is het schoner dan in de garage in Parijs.”

“We weten dat vrouwen het vaak niet leuk vinden om naar een garage te komen en daar wilden we graag verandering in brengen”, Janita Hurkmans

Mannen weten het ook niet
Paul de Waal, werkzaam bij BOVAG, is enthousiast over het initiatief: “Het is een hartstikke leuk idee. Iedere zakelijke ondernemer moet zich op een bepaalde manier onderscheiden.” Wel spelen ze in op een clichébeeld van vrouwen die niets van auto’s snappen. “Maar ook veel mannen weten dat soort zaken vaak niet. Alleen vrouwen komen er openlijk voor uit.” Janita is het hier mee eens: “Bij mannen gaat het ook vaak alleen maar over een mooie of snelle auto. En in 80 procent van de gevallen kiest de vrouw uiteindelijk toch de auto voor het gezin.”
Vrouwen die er écht geen verstand van hebben, kunnen altijd extra uitleg krijgen bij de zussen. Mariëlle: “Vaak is het technische gedeelte moeilijk te begrijpen. Als de automonteur het dan aan ons vertelt, kunnen wij het weer in onze eigen woorden doorgeven aan onze klant. Dat is wel een toegevoegde waarde.”

“Maar ook veel mannen weten dat technische zaken over auto’s vaak niet. Alleen vrouwen komen er openlijk voor uit”, Paul de Waal, BOVAG.

Er werken veel vrouwen in het bedrijf en er is één mannelijke automonteur. Maar dat is volgens de zussen niet een doel op zich.  “Wij krijgen vaak de opmerking dat we vrouwen in een mannenwereld zijn, maar dat voelt voor ons echt niet zo. Dit kan net zo goed een vak voor vrouwen zijn. Wij zijn geen feministen en willen die link ook echt niet leggen. Waar het ons om gaat is dat de beleving van de vrouw vrolijk is als ze in een garage komt en moet wachten”, zegt Janita. De Waal sluit hier op aan: “Vaak zijn garages wel mannelijk. Alleen al om het feit dat er vaak alleen maar mannen werken. Door al deze extra’s met een vrouwengarage is de sfeer veel toegankelijker en komen de zussen de klant goed tegemoet.”

Toekomstplan
De zussen zien zeker een toekomst in dit concept. Janita: “We zijn nu nog maar drie dagen open, maar als het echt succes heeft dan gaan we hier zeker mee door. Het concept moet ook altijd in ontwikkeling blijven, want anders sta je stil en dat is nooit goed voor een bedrijf.” De Waal denkt juist dat andere initiatiefnemers er met het idee vandoor gaan: “Als het succes heeft, duurt het niet lang voordat een goed idee gekopieerd wordt. Ik denk zeker dat anderen dit over gaan nemen, maar de markt moet het eerst uitwijzen.”

“Bijvoorbeeld bijpassende schoenen bij je auto of vrijgezellenfeesten waarin de toekomstige bruid een auto leert maken terwijl de vriendinnen aan de prosecco zitten”, Mariëlle Hurkmans.

Mariëlle heeft al een aantal nieuwe ideeën: “Bijvoorbeeld bijpassende schoenen bij je auto of vrijgezellenfeesten waarin de toekomstige bruid een auto leert maken terwijl de vriendinnen aan de prosecco zitten. Of een modeshow in de showroom. We hebben er de ruimte voor.” Ondanks al deze extra’s zijn de zussen niet bang dat de basis van een garage ondergesneeuwd wordt. Mariëlle: “Je moet je klanten boeien, binden en onderscheidend zijn. Dat proberen wij te doen zolang de basis maar niet vergeten wordt.”

Tessa, redacteur van de Nieuwsredactie, heeft een video gemaakt van de garage die je hier kunt bekijken.


Photo Gallery by QuickGallery.com