Jonge mannen (15- tot 25 jaar) zijn meer werkloos dan een jaar geleden. In april 2015 was er nog 10,8 procent van de jonge mannen werkloos. Nu is dat percentage 12 procent, blijkt uit CBS-cijfers. Mathijs Bouman econoom en commentator op de beurs bij RTL Z geeft een mogelijke reden voor de toename.

“Het kan zijn dat studenten die zijn afgestudeerd geen baan kunnen vinden. Ook zijn er scholieren die werk zoeken, in de vorm van een bijbaan, maar die niet vinden. Die scholieren rekenen we mee als werklozen.” Bouman vreest voor de werkplekken van de jongeren door de afschaffing van het minimumloon. Hij vindt het een domme actie: “Voor bedrijven is het nu net zo voordelig om iemand met ervaring aan te nemen als een student die net van school komt.”

Grote stijging
De econoom vindt het een grote groei. “Normaal gesproken zijn er stijgingen van een aantal tienden van procenten.” Toch maken de percentages Bouman niet nerveus. “Ik zou pas schrikken als dit de stijging was van het aantal vijftigplussers dat geen baan meer heeft. Er zijn namelijk veel jongeren die geen baan hebben, maar die vinden dan relatief snel weer een baan. De vijftigplussers blijven veel langer werkloos, waarvan een deel geen baan meer vindt.”

Komende maanden
De werkloosheid onder jonge mannen voorspellen, dat durft Bouman niet aan. “Dat percentage kan alle kanten op schommelen.” De werkloosheid onder de gehele Nederlandse bevolking is al maanden aan het dalen. Die trend zet zich nog even voort denkt Bouman. “Het aantal werklozen zal dalen, maar het zal geen fikse daling zijn.”

De werkloosheid over de gehele Nederlandse bevolking daalde licht. In maart van dit jaar waren er 574.000 mensen werkloos, een maand later waren dat er nog 572.000 (6,4 %).