Een aangeslagen bevolking overheerst na de aanslagen in Brussel. ‘’Vlak na de aanslagen reden er negentig procent minder mensen met de metro’’, vertelt An Van Hammen, persvoorlichter van de Maatschappij voor het Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB). Twee maanden later begint het leven zich weer langzaam op te bouwen. We maakten een foto- en audioreportage over metrostation Maalbeek, waar op 22 maart twintig mensen overleden.

maalbeek 1

Een grote krans verwelkte bloemen en gedoofde kaarsen: bij binnenkomst op station Maalbeek voel je verdriet en ontroostbaarheid. Het station waar velen hun geliefde zijn verloren. Mensen die naar hun werk gingen, nog even wat boodschappen gingen doen of samen met een vriend het leven gingen vieren. ‘’Het leven in Brussel gaat langzaam door en het openbaar vervoer wordt weer meer gebruikt’’, aldus Van Hammen. Niks hiervan is te merken bij station Maalbeek, waar de kille en verlaten sfeer overheerst. Door de lege zaal galmt een aangekomen metro, waar slechts één iemand uitstapt. Ze loopt verloren door het station, waarna ze aandachtig kijkt naar de tijdelijke herdenkingswand. Op de wand mogen mensen hun boodschap achterlaten. De quote ‘tous ensemble’ overheerst: we kunnen het samen aan.

maalbeek 11

Steeds minder angst

Van Hammen merkt dat momenteel steeds meer mensen in Brussel weer het openbaar vervoer durven te nemen. ‘’Op dit moment is er nog sprake van twintig procent minder mensen die reist met het openbaar vervoer.’’ Als we mensen aanspreken op straat, overheerst sterkte.

Brussel

Stefano: ‘’I am not scared to go with the metro.  It’s irrationally to be scared. I don’t think we want to give terrorists such a big victory.‘’

Stefano staat net in pak en is vastberaden. Angst moet niet overheersen. Hij is niet de enige die zich niet tegen laat houden om met de metro te gaan. Ook Nathan laat de terroristen niet zijn vrijheid afnemen.

maalbeek portret 3

Nathan: ”Ik ben niet bang om de metro te nemen. Je mag niet bang zijn, dat is wat ze willen.”

Militairen

Toch is de angst en spanning nog niet weg uit Brussel. Militairen met grote geweren vullen het straatbeeld. Twee zwaarbewapende militairen lopen door een parkje, terwijl een wagen van het leger net stopt bij het stoplicht. Mensen laten zich hierdoor niet tegenhouden. Het park is gevuld met een sportende menigte.

maalbeek 2

maalbeek 3

Naast militairen is de beveiliging op station Maalbeek ook aangescherpt. ”De poortjes zijn lang dichtgehouden om de stations die niet getroffen zijn beter te kunnen beschermen. Op dit moment zijn ze weer open door middel van een samenwerking tussen de MIVB, de Federale Politie en de militairen”, vertelt Van Hammen. Sommigen lopen toch liever een blokje om in plaats van dat ze in een metro te stappen. Zo ook Elaine.

maalbeek portret 2

 Elaine: ”Quite often I would just have jumped on two stops but now I walk. Just probably better for my health anyway.”

Ook Sean en Rhenan vermijden liever de metro. Ze gaan steeds vaker met de tram.

maalbeek portret 4

Sean en Rhenan: ”We have to go through Maalbeek very often. It’s scary.”

Alles gaat door

De aanslag op metrostation Maalbeek is twee maanden geleden, maar de pijn is nog duidelijk te zien en te voelen. Het leven staat niet stil en gaat door, ook op het lege station Maalbeek.

maalbeek 9