Als Nederland getroffen wordt door een kernramp veroorzaakt door Belgische kerncentrales, staan wij er alleen voor. In de centrales vlakbij de Nederlandse grens is namelijk ‘sjoemelstaal’ aangetroffen, waarmee het risico op een kernramp verder is vergroot. Nederland stuurt inspecteurs naar België om de veiligheid van de centrales te testen.

Volgens Marianne Wuite van het ministerie  van Infrastructuur en Milieu ligt de verantwoordelijkheid niet bij België. Bij een kernramp veroorzaakt door Belgische kerncentrales kan Nederland dan ook niet rekenen op hulp van haar zuiderburen. “Rond de Belgische kerncentrales is een zone bepaald waarbinnen de mogelijke beschermingsmaatregelen voor de bevolking door de verschillende overheden en interventiediensten worden voorbereid.” Voor Doel, een kerncentrale op steenworpafstand van de Nederlandse grens, worden deze maatregelen voorbereid in een zone tot 10 kilometer rondo m de grens. “Deze maatregelen stoppen echter waar Nederland begint. België gaat geen verantwoordelijkheid nemen bij een kernramp die veroorzaakt is door haar eigen kerncentrales vlakbij de Nederlandse grens.”

Machteloos

Milieuorganisatie Greenpeace maakt zich al jarenlang hard tegen kernenergie, en benadrukt  dat het heel vervelend is als kerncentrales instorten. Een kernramp in Doel zou een ramp van monsterlijke proporties zijn: “Grote gebieden van Zeeland en Brabant worden voor tientallen jaren onbruikbaar voor bewoning en economische activiteit.” Volgens Greenpeace klinken er al langer geluiden van machteloosheid. Omdat de problematiek zich op Belgisch grondgebied afspeelt kan Nederland geen kant op. Daardoor voelen beleidsmakers zich machteloos.
Frank Petter, de burgemeester van Bergen op Zoom, gaf eerder dit jaar aan dat hij vreest voor de veiligheid van de inwoners in West-Brabant . Hij wil garantie dat zijn burgers ‘in een veilige situatie kunnen leven’.

Inspectie

Petter vindt dat het tijd is om onafhankelijke inspecteurs naar de Belgen te sturen. Daarmee kan hij op de steun van meerdere burgemeesters in de regio West-Brabant rekenen.  Op het begin van het jaar kreeg Doel dus bezoek van de inspectiedienst. Twee kerncentrales in Doel kwamen niet door de veiligheidscheck van de  Nederlandse Autoriteit Nucleaire Veiligheid. Maar in plaats van de centrales te sluiten, besliste de regering om hun levensduur met 10 jaar te verlengen. Dat schoot bij beleidsmakers in het verkeerde keelgat.
“De maat is vol”, vertelt fractievoorzitter Evert Weys van coalitiepartij GBWP. “Ik voel me niet gerust en durf mijn hand er niet voor in het vuur te steken dat de kernreactor veilig blijft. Ik ben bang dat de Belgen het niet snel onder controle krijgen.”

Sjoemelstaal

De Belgische centrales in Doel staan al langer ter discussie wat betreft hun veiligheid. Vorige week werd na uitgebreid onderzoek van de nucleaire waakhond ASN bekendgemaakt dat stukken staal in de kernreactoren niet deugden. In maar liefst 400 onderdelen werden onregelmatigheden geconstateerd, aldus ASN. Gegevens van stalen onderdelen werden weggelaten of vervalst om ze binnen de toegestane normen te laten vallen.
Greenpeace: “Dit is een serieus probleem: het gaat niet om een machine in een chocoladefabriek, maar om de kern van nucleaire centrales.”