Nederland staat op nummer één als het gaat om het boeken van online vakanties. Dat blijkt uit onderzoek van ‘Eurostat’. Het bureau van de statistieken van de Europese Unie kwam tot de conclusie dat de Roemeense bevolking het minst boekt via internet. De Tilburgse reisbureaus proberen het hoofd boven water te houden.

De reisbureaus zijn al jaren de dupe van het internet. In totaal zijn er nog achttien reisbureaus in Tilburg. “Mensen boeken de laatste jaren veel meer via internet dan dat ze eerst deden”, zegt Suzanne, medewerkster van DISMA reizen in Tilburg. “Toch gaat het bij DISMA reizen goed. De afgelopen jaren groeien we zelfs. Dit merken we door het aantal klanten, sommige dagen is het echt druk.” De reisadviseur geeft aan dat ze met nieuwe technische middelen proberen klanten naar de reisbureaus te trekken. “Sinds kort hebben we flatscreens en speciale spreekkamers. Door middel van video’s en foto’s kunnen we de klant laten zien hoe zijn of haar vakantie eruit komt te zien.”

‘Lichte stijging’
Ook Ida reizen uit Tilburg spreekt van een stijging: “De laatste vijf jaar zitten we ongeveer op het zelfde klantenaantal per jaar, het afgelopen jaar is het wél gestegen”, aldus Mehmet Tas, reisadviseur bij Ida reizen. Hij zegt dat het klantenaantal de afgelopen jaren wel schommelde. “Vorig jaar hadden we dus een redelijke stijging en dit jaar verwachten we op hetzelfde aantal uit te komen.”

Persoonlijk contact
De twee reisbureaus geven allebei aan dat het persoonlijk contact een doorslaggevende factor is waarom klanten nog naar een reisbureau komen. “Voor de klant voelt het heel vertrouwd aan”, zegt Tas. “Wij hebben bij Ida reizen, omdat we wat kleiner zijn, steeds meer vaste klanten. Zij weten wat ze aan ons hebben.” Bij DISMA reizen is dat niet anders. “De klant vindt service heel belangrijk. Wij kunnen maatwerk afleveren en precies uitstippelen voor de klant wat hij of zij wanneer gaat doen.”