Het aantal veganisten in Groot-Brittannië is gestegen naar vijfhonderdduizend, blijkt uit onderzoek van Ipsos MORI. In Nederland zijn er zo’n zeventigduizend vegans, op schatting van de Nederlandse Vereniging van Veganisten (NVvV). Naast de veganist zijn ook vegetariërs de laatste tijd populairder. Wat houdt het in en wat zijn de verschillen? De Nieuwsredactie zet het voor je op een rij.

De NVvV profiteert van de trends rondom veganisten en vegetariërs, vertelt Debbie van Velzen, woordvoerder van de vereniging. “We gaan niet mee in de hype, maar voor ons is het alleen maar fijn als er meer ruimte ontstaat voor plantaardig eten.” De definitie van veganist is volgens Van Velzen vaak onduidelijk. “Veganisme houdt in dat je geen gebruik maakt van producten waar dieren bij gebruikt zijn. Het gaat dus om het producten van dieren op zich, niet alleen het dierenwelzijn.” Hier gaan veel mensen vaak de mist in. “Het is een ideologie die tegen exploitatie van dieren is, op welke manier dan ook.”

Er is onderscheid te maken tussen verschillende typen veganisten. “Sommige mensen eten rauw voedsel, maar zijn geen veganist. Het ligt aan de motivatie van de persoon hoever je gaat. Een ‘echte’ veganist doet dat wat praktisch haalbaar is, maar er staat nergens vast over hoe jij je als veganist moet gedragen.”

Veganisten worden vaker in de war gehaald met vegetariërs (mensen die geen vlees- en of dierlijke producten consumeren). Bij vegetariërs gaat het om de eetgewoontes en bij veganisten gaat dit een stukje verder. Wie eet nou wat en hoe heet dat dan? Dat zie je hieronder.