Meer jongeren van zeventien jaar hebben in vergelijking met vorig jaar hun rijbewijs gehaald. In 2014 haalde 7,6 procent van de 17-jarigen een rijbewijs, nu is er 8,2 procent die slaagde. William Sprangers, rijinstructeur bij ‘All Traffic’ uit Dongen vindt de stijging een goede zaak: “Mits er maar op de juiste manier wordt begeleid.”

Sinds 2011 is het mogelijk om via 2toDrive, een project van de RDW (Dienst Wegverkeer), je rijbewijs te halen als je zeventien bent. Je mag dan autorijden mits er een coach naast je zit. Die coach kan een van je ouders zijn, of een ander persoon met minimaal zeven jaar aan rijervaring.

Praktische werking
Sprangers zegt dat het een prima project is, maar hij juicht niet te vroeg. “Niet alles wat goed is bedacht, is ook daadwerkelijk geschikt voor de praktijk. Het kan goed gaan, mits er maar op de juiste manier wordt begeleid.” Sprangers is niet overtuigd van de praktische werking van het plan. “Meestal coachen de ouders hun kinderen als ze hun rijbewijs hebben gehaald, die ouders zouden getraind moeten worden, vind ik. De kinderen mogen meestal toch zelf rijden omdat de ouders denken dat hun kind het toch al wel kan.”

Maximale stijging
Het percentage stijgt. Dick ter Steege, woordvoerder van het CBS denkt dat dat nog doorzet. “Over ongeveer vijf jaar stopt de toename en zal het eindigen op zo’n twaalf procent verwachten wij. Dit percentage laat zien dat 2toDrive de jongeren aanspreekt.” De woordvoerder en de rijinstructeur verschillen van mening of het een grote groep is die het rijbewijs haalt voor de 18-jarigen leeftijd. Ter Steege: “Wij vinden het een redelijk grote groep, één op de twaalf 17-jarigen hebben hun rijbewijs al.” Sprangers denkt daar anders over: “Persoonlijk vind ik acht procent niet veel, dat betekent dat 92 procent geen rijbewijs heeft.”