Op kamers gaan met ouderen. Het klinkt absurd, maar in de omgeving van Tilburg gaat het in de zomer van 2017 toch echt gebeuren. Studenten krijgen de mogelijkheid om samen met ouderen in voormalig klooster het Koningsoord  te wonen tegen een zacht prijsje. Maar daar zullen ze wel wat voor moeten doen.

“De renovatie van het klooster is net begonnen”, vertelt de 24-jarige Bas Bekker. Hij is een van de studenten die in het bijzondere optrekje mag gaan wonen. “Er komen ook een aantal gebouwen bij, waar ze uiteindelijk zo’n 107 appartementen in gaan maken. Deze appartementen worden vervolgens verdeeld onder jongeren en 55-plussers. Dit zijn voornamelijk mensen die behoefte hebben aan sociaal contact, mensen die weduw zijn of mensen die om de een of andere reden in een sociaal isolement zijn geraakt.”

Gezelschap

En daar schieten de jongeren te hulp. “In het Koningsoord worden jongeren aan 55-plussers gekoppeld om minimaal twee uur per week tijd samen door te brengen”, vertelt Bekker. “Je kunt samen eten, een wandeling maken of boodschappen doen. Maar het kan ook zo zijn dat je na een dag werken bij hen langs kan komen voor een warme maaltijd.”

Lagere prijs

En dat doen de jongeren niet voor niks: “In ruil voor die twee uur per week krijg je een goedkoper appartement als tegenprestatie vanuit de woningvereniging. Maar als je deze twee uur per week voor een langere tijd niet behaalt staat er een soort boete tegenover . Dus die uren zijn wel verplicht.”

Speed-date

Maar in het Koningsoord terecht komen, dat lukt je niet zo maar. “Binnenkort hebben we een ontmoetingsmiddag waar de bewoners elkaar gaan ontmoeten. Aan het eind van deze middag worden korte gesprekjes gehouden waar de jongeren en 55-plussers kunnen aangeven met wie ze de twee uur per week zouden willen besteden. Eigenlijk als een soort speed-date.”

Bekker is in ieder geval blij met zijn toekomstige appartement. “Ik ga samenwonen met mijn vriendin in een appartementje van 40 vierkante meter met een dakterrasje. Onze echte motivatie was in eerste  instantie de lage prijs. Maar om die twee uur per week met een 55-plusser om te gaan? Dat lijkt ons best gezellig.”

Goedkoper wonen in ruil voor sociaal werk, zou jij het doen?

Jazeker, chillen met ouderen klinkt helemaal niet verkeerd als ik er goedkoop van kan wonen.

Nee dankjewel, ik besteed liever maandelijks wat extra euro’s aan mijn huur dan dat ik wekelijk twee uur kwijt ben.

Aju paraplu, ik blijf liever bij mijn ouders wonen.