Het is Food Revolution Day. Dat betekent dat zeventig landen over de hele wereld zich bezig houden met gezonde voeding. Dit jaar is de vijfde editie van het door Jamie Oliver bedachte initiatief. Nederland doet ook mee met onder andere kookmarathons en workshops over gezonde voeding.

Op zijn website roept Jamie Oliver mensen op om zich aan te sluiten bij zijn ‘revolutie’. “Ieder kind heeft recht op vers, gezond eten, maar op dit moment krijgt niet ieder kind wat hij nodig heeft. Miljoenen kinderen eten teveel ‘fout’ voedsel als fastfood en nog meer kinderen krijgen de verkeerde voedingsstoffen binnen, waardoor ze niet voldoende kunnen groeien en ontwikkelen. We moeten ons sterk maken tegen overheden en bedrijven om een gezondere, betere wereld te creëren voor onze toekomst”, zo schrijft hij.

Restaurant Fifteen in Amsterdam is een van de restaurants die een kookmarathon organiseert. “We hebben acht stations met ongeveer vijfentwintig chef-koks”, vertelt eventmanager Karla Moust. Dit jaar is de dag gericht op kinderen die gezonder moeten eten. “Een dag als deze is een leuke ingang voor ons om te experimenteren met kookworkshops. We hebben hier nu ongeveer vijftig kinderen rondlopen die met de koks mogen koken.”

Moust merkt dat als kinderen het leuk vinden, gezond eten ook door de ouders eerder wordt overgenomen. “Kinderen nemen de dingen die ze leren mee naar huis en geven het zo door. Dat is best grappig, aangezien kinderen de ouders zo iets leren. Natuurlijk gebeurt het ook nog steeds andersom.” De gerechten die ze vandaag maken, komen van de website van Jamie Oliver. “Wij volgen de recepten van Jamie op de voet. Vandaag gebruiken we de tien recepten die hij voor deze dag heeft uitgezocht.”

Voedingsdeskundige Katrin Beersen van voedingscentrum Ener-Joy vindt het idee van een kookworkshop goed, maar dan moet het daar niet bij blijven. “Het gaat vooral om het doorzetten van een gezonde leefstijl. Als gezond eten iets eenmaligs is, heeft het niet veel zin.” De betekenis van de uitspraak ‘iets lekkers’ is volgens Beersen een goed voorbeeld van iets wat aangepast moet worden. “Kinderen en jongeren associëren iets lekkers vaak met snoep of een bakje friet en denken niet aan iets gezonds, terwijl gezond ook lekker kan zijn.”

Ook particulieren gaan aan de slag met gezond voedsel. Op Twitter wordt druk getweet, onder de hashtag #FoodRevolution.