Tilburg is weer een probleemwijk rijker. Korvel is gedegradeerd van aandachtswijk naar volwaardige probleemwijk, of ‘focuswijk’ zoals de gemeente het wil noemen. Het is hiermee de vijfde probleemwijk van Tilburg. De wijk Korvel scoort op alle aspecten van de fysieke woonomgeving lager dan gemiddeld in Tilburg. “Als bewoner zijnde denk je dat er niks aan gedaan wordt.”

De mening van de wijkbewoners zou een grote rol spelen in de Leefbaarheidsmonitor. “Voor mijn gevoel wordt het hier inderdaad steeds meer een probleemwijk”, vertelt bewoonster Tineke Thissen, waarmee ze het beeld bevestigd. Zij zit achter de balie in de Ruilwinkel op de Korvelseweg. “Je hoort ook de verhalen hier in de buurt. Je hoort over inbraken, er ligt rotzooi voor onze poortjes, er wordt te hard gereden, er wordt aan de verkeerde kant van de weg gereden en er zijn hele kennels aan keffende honden die van ’s ochtends tot ’s avonds bezig blijven, moet ik nog doorgaan?”

IMG_20160519_160118

“Criminelen maken de dienst uit”

Ze noemt een waslijst aan  klachten, maar die zijn voor Thissen nog niet het ergste. “Je wordt hier niet gehoord. Ik woon hier nu al 36 jaar. Inmiddels maken criminelen hier de dienst uit. Als je aan de bel trekt wordt er hooguit gezegd dat er een wijkagent gestuurd wordt.” Ze vindt dat er niet genoeg wordt ingegrepen. “Als bewoner zijnde krijg je het gevoel dat er niks aan gedaan wordt. Er is minder respect voor elkaar in deze wijk nu.” Tijdens een huiszoeking werd donderdagmiddag door de politie toevallig een Kalashnikov (AK-47) en een grote hoeveelheid harddrugs gevonden.

Karin van Vegchel, die ook woont in de wijk Korvel is, heeft ook weinig positiefs over de wijk te vertellen. “Kom hier maar ’s avonds. Dan lopen de mensen die massaal gedronken hebben hier rond. Er wordt hier ook volop gedeald en geblowd.”

In de Leefbaarheidsmonitor wordt dit onveilige gevoel onder de bewoners bevestigd. Het gevoel van veiligheid blijkt in de wijk Korvel slechter te zijn dan gemiddeld in de gemeente Tilburg het geval is. Criminaliteit en veiligheid in de avond scoren het slechtst.

IMG_20160519_155945

Vicieuze cirkel

“Hadden wij niet een wijk coördinator? Kent iemand hem?”, vraagt Pieter Burgers aan zijn collega’s. “Nooit gezien”, luidt het antwoord. Burgers werkt bij een makelaar in Korvel. “Ja, je kunt hier spreken van een vicieuze cirkel. Als de gemeente de wijk upgradet, dan komen er ook ‘betere’ bewoners hier wonen. Dat leidt weer tot betere winkels. Dat is precies wat in de wijk Jeruzalem in Tilburg is gebeurd. Daar woonde eerst niemand, en nu dat de wijk verbeterd is wil iedereen er wonen.” Volgens Burgers zal de gemeente er niet alles aan doen om Korvel uit zijn positie te halen. “Natuurlijk juicht de gemeente iedereen ondernemer toe. Zolang die maar bereid is om zijn eigen portemonnee open te trekken.”