Na Boer Zoekt Vrouw en Wie Is De Mol? komt nu ook Heel Holland Bakt met een nabeschouwing van programma. Onder de naam Smaakt Naar Meer kunnen bakfans vanaf 7 september met de afvallers, bekende bakkers en het publiek terugkijken op de show. Een goed idee, volgens televisierecensent Angela de Jong van het Algemeen Dagblad.

“Mensen reageren vaak gepassioneerd op programma’s als Heel Holland Bakt, waaruit je de conclusie kunt trekken dat mensen er meer van willen zien. Een nabeschouwing geeft de mogelijkheid om er verder over te praten.” Er kijken gemiddeld zo’n twee miljoen mensen naar het programma en er zijn bakboeken en andere producten, afgeleid van de show.

Er zijn veel programma’s die steeds verder gaan met het terugblikken op afleveringen. Zo kun je vaak via internet meekijken en zijn er mensen die live mee tweeten. “Mensen vinden praten over televisie altijd leuk. Als een programma goed aanslaat, valt de nabeschouwing ook goed.”

Wanneer is een nabeschouwing nou goed? “Dat is moeilijk te zeggen. Programma’s die het publiek betrekken bij bijvoorbeeld een live finale, hebben vaak een goed concept voor een nabeschouwing. Wie Is De Mol? is daar het uitgelezen voorbeeld van. Met Moltalk trokken ze een miljoen kijkers. Toch vind ik dit een minder goede nabeschouwing, omdat het erg ingewikkeld is.” Een programma waar het wel goed bij werkt, is volgens De Jong The Voice of Holland. “Hier hadden ze in de eerste jaren een real-life show waar de kandidaten gevolgd werden.” Ook voor het Eurovisie Songfestival werkt nabeschouwen goed. “Dit wordt al wel gedaan, maar nog niet door het festival zelf.”