Het dubbelspel mag dan een vast onderdeel in de grote tennistoernooien zijn, toch krijgen dubbelaars veel minder aandacht dan enkelspelspelers. Een probleem dat volgens ex-tennisprof Jacco Elthing niet alleen in Nederland speelt.

Wie aan tennis denkt, ziet topspelers zoals Roger Federer, Novak Djokovic en Rafael Nadal voor zich. Allemaal enkelspelspelers. Maar drie dubbelspelers opnoemen, blijkt een hele klus. En dat terwijl een Nederlander een van de beste dubbelspelers ter wereld is. De 34-jarige Jean-Julien Rojer staat met zijn Roemeense partner Romain Tecau namelijk vijfde in het dubbelklassement. Vorig jaar wonnen de twee nog Wimbledon.

Aandacht

Dat het dubbelspel minder aandacht krijgt, ligt volgens oud dubbelaar Jacco Elthing, die 6 Grand Slams won, vooral aan het prijzengeld. Tachtig procent van de tv-gelden gaan namelijk naar singletoernooien, waardoor er nog een klein beetje overblijft voor de dubbelaars. “Daarnaast richten tennissers zich voortaan veel meer op één discipline. Je zal Sharapova bijvoorbeeld niet zomaar een dubbel zien spelen. Dat is jammer, want als alle bekende spelers zich gaan richten op de singles, krijgt het dubbelspel minder aandacht.”

Tennis dubbelspel from De Nieuwsredactie on Vimeo.

Daarnaast vraagt het dubbelspel om andere kwaliteiten van een speler. “Bij de dubbels ligt de handelingssnelheid veel hoger. Wenden en keren gaat in een hoger tempo en je moet goede reflexen hebben. Verder moet je niet alleen veel tijd investeren in jezelf, maar ook in je partner.”

Verwachtingen

Aankomende zondag start Grand Slam toernooi Roland Garros. Rojer gaat weer meedoen aan het dubbelspel. Elthing verwacht een lastig toernooi voor de Nederlander en zijn Roemeense partner. “Ze kennen een wisselend seizoen. Daarnaast hebben de twee vaak moeite met de gravelbanen van Roland Garros. Dus het gaat een lastig verhaal voor ze worden.”

Verder denkt Elthing dat het dubbelspel nog lang moet wachten op meer aandacht. “Het dubbelspel verdient veel meer erkenning. Pas als het prijzengeld eerlijker wordt verdeeld, zal het dubbelspel meer aandacht krijgen binnen de tenniswereld.”