Geld, sieraden en goud worden ingezameld voor de ‘in 2020 meest betrokken moskee in de regio’. Het gaat om de bouw van een nieuwe Arrahmaan-moskee aan de Visserstraat in Eindhoven, die op termijn het bestaande gebedshuis moet vervangen. In totaal moet drie miljoen euro bijeen worden gebracht door moslims in heel Nederland en Arrahmaan-moskeebezoekers in het bijzonder.

De moskeegangers betalen graag mee aan de nieuwbouw. Zij vinden het vanzelfsprekend om hun steentje bij te dragen aan de bouwplannen. In veel gevallen hebben de bezoekers eigenlijk geen keus, zegt medevoorzitter Zanzan: “Elke moskeeganger boven de 21 jaar moet verplicht contributie betalen: honderd euro per jaar. Dat is verplicht omdat de moskee kosten maakt die nu eenmaal betaald moeten worden. Veel moskees draaien volledig op giften en contributies van bezoekers.” Een andere optie is er niet, want moskeen hoeven in Nederland niet te rekenen op overheidssubsidie. Maar Zanzan ziet vooral voordelen in afhankelijk zijn van eigen gemeenschapsgeld. Hoe min mogelijk bemoeienis van buitenaf, hoe beter: “We hebben graag zelf de leiding over onze moskee. Op die manier blijft het transparant.”

‘Niet gierig zijn’
Het moskeebestuur roept bezoekers regelmatig op om de bouw van de nieuwe moskee te bekostigen. “Iedereen helpt er graag aan mee”, vertelt de vice-voorzitter. “De nieuwbouw is hard nodig. Deze moskee is te klein, en dat terwijl onze achterban groeit.” Tijdens het vrijdagmiddaggebed is het inderdaad druk in de moskee. “Het huidige gebouw biedt ruimte aan ongeveer driehonderd mensen. In de nieuwbouw passen er meer dan vierhonderd.”

De bezoekers vinden het doneren van geld voor nieuwbouw in 2020 een doodgewone zaak. Said, een bezoeker van de Arrahmaan-moskee, peinst er niet over: “Ik betaal honderd euro per jaar contributie, en ik doe een maandelijkse bijdrage van tien euro. Maar ik doneer nu meer. Dat is gewoon geld voor de nieuwe moskee, dat is belangrijk. Je mag daar niet gierig in zijn.”

“Het is de eerste keer dat ik heb gedoneerd”, vertelt Latifa na het vrijdagmiddaggebed. “Het lijkt me niet meer dan logisch dat de gemeenschap hier aan meebetaalt. Maar niemand is ertoe verplicht, geloof ik. Volgens mij is het vrijwillig om extra geld te geven.” Ze benadrukt dat ze met alle liefde doneerde.

Niet goed, geld terug?
Zanzan vertelt dat de helft van het bedrag al binnengehaald is: nog anderhalf miljoen euro te gaan. Als het zo doorgaat zal de nieuwbouw naar verwachting in augustus beginnen. Maar wat als er niet genoeg geld wordt opgehaald? Of als de nieuwbouw onverhoopt niet door kan gaan? Volgens de vice-voorzitter zijn deze scenario’s uitgesloten.

Achhab heeft volop vertrouwen in de Arrahmaan-moskee van 2020. Hij doneert dan ook regelmatig. In het gebouw is zelfs een pinautomaat aanwezig, speciaal voor donaties. Elke week stort Acchab wel een geldbedrag op het rekeningnummer van de moskee. Hoe veel, dat verschilt. Het is een kwestie van prioriteiten stellen, meent hij. “Het is niet zo dat mijn rijkdom afneemt als ik geld geef aan de moskee. Geven is wat echt telt.”
Er schijnt een taboe te rusten op de vraag of de moskeebezoekers hun geld nog terugzien als het project mislukt. “We moeten niet zo materialistisch denken. Het zijn giften omwille van Allah”, zegt Said.