Geen beeldjes en kaarsjes maar boksbewegingen en krachtoefeningen, yoga kan ook stoer zijn. BoxingYoga is een nieuwe variant van yoga, speciaal ontworpen voor de getrainde en gespannen lijven van boksers.

Altijd gespannen in de bokshouding staan, altijd bezig met krachttraining en conditie opbouwen. Ook boksers kunnen weleens wat ontspanning gebruiken. Dit zorgt voor minder blessures bij recreanten en professionals. Daarom ontworp Matt Garcia, eigenaar van een Londonse boksschool, samen met yogadocent Kajza Ekberg een heel nieuwe vorm van yoga.

Froukje Heres, BoxingYoga Coach: “De traditionele vorm van yoga spreekt boksers natuurlijk niet aan, maar yoga is wel een goede toevoeging aan het trainingsschema. Deze stoere variant met echte boksbeweging is een mooie oplossing.”

De training
Ekberg observeerde de boksers en stelde naar aanleiding van de constateren een training samen. De les bestaat uit vier fases: warming-up, kracht, mobiliteit en cool-down. Deze fases zijn weer opgedeeld in twaalf rondes die met muziek en begeleiding van een coach worden doorlopen. “De  rondes kunnen wat zwaarder gemaakt worden als de groep wat meer vervorderd is”, legt Heres uit.

De training is niet in wedstrijdverband en het is volledig non-contact. “Iedereen staat op zijn eigen matje en blijft daar ook.” De training kan één op één of in groepsverband gegeven worden. De groepen bestaan vaak uit verschillende sporters. “Niet alleen boksers hebben iets aan deze training, ook rugbyers, fietsers of andere sporters hebben er iets aan.”

Wil jij meer weten over de sport en de training? Luister naar het fragment hieronder.