Je verdiepen in spiritualiteit staat bij veel jongeren op een laag pitje. Dat was afgelopen weekend ook te zien tijdens de Paraview spirituele beurs in Roosendaal. Het publiek was vooral van middelbare leeftijd en ouder.

Wie een rondje langs de kraampjes met paragnosten loopt, valt het meteen op. De gemiddelde bezoeker die op de beurs is afgekomen, is al wat ouder. Veel jongeren zijn er dit weekend niet te vinden in de evenementenhal van Metsj Point in Roosendaal, waar de beurs georganiseerd wordt. Volgens Eric de la Porte van bureau VIEW uit Voorschoten, een organisatiebureau dat onder andere de Paraview Spirituele beurs door het hele land organiseert, komt dit tijdens iedere editie van de beurs voor. “De interesse in spiritualiteit is er onder jongeren wel, maar het draagvlak bij jongeren om zich in hun spirituele kant te verdiepen is kleiner”, vertelt De la Porte terwijl zijn glimlach (en de sterke geur van wierrook) de bezoekers verwelkomen op de beurs. “Dat komt doordat jongeren het erg druk hebben met andere aspecten zoals hun studie, het uitgaansleven en sport. Als je wat ouder bent, heb je meer tijd om je eigen ideeën over spiritualiteit te ontplooien.”

Spiritualiteit als houvast
Volgens hem is het aantal jongeren dat de spirituele beurs bezoekt wel toegenomen. “Het taboe dat op paranormaliteit lag, is de afgelopen jaren afgenomen. Deze generatie kijkt niet meer naar paragnosten en mediums door een gekleurde bril. Zij vinden het minder vaak onzin.” Ook medium Liesbeth van Dijk, onder andere bekend van het televisieprogramma Het Zesde Zintuig, ziet deze ontwikkeling. “Iedereen heeft een houvast nodig in zijn of haar leven. Vroeger was dat de kerk, maar sinds de ontzuiling is dat afgenomen. Mensen en vooral jongeren zoeken een nieuwe steun en vinden dat steeds vaker in de spiritualiteit”, vertelt zij na een lezing met alleen maar oudere luisteraars.

Nieuwsgierig
Na geluisterd te hebben naar een uitleg over handlezen via een computerscan vertelt een 22-jarige bezoekster waarom ze naar de spirituele beurs is gekomen. “Ik ben heel nieuwsgierig naar het paranormale, maar weet niet zo goed wat ik ervan moet denken. Door hier meer over te weten te komen, hoop ik een betere mening te kunnen vormen.” Terwijl ze toekijkt hoe een andere vrouw haar hand laat lezen bij een van de kraampjes, deelt ze haar eerste indruk van de spirituele beurs. “Ik vind het nog een beetje vreemd en geloof nog niet helemaal dat deze mensen daadwerkelijk paranormaal zijn. Nog een consult zal mij daar misschien van overtuigen.” Niet veel later zit zij aandachtig te luisteren naar de betekenis van de tarotkaarten die zij heeft getrokken.

Begrip en gids
De la Porte van bureau VIEW vindt dat spiritualiteit ook voor jongeren belangrijk is. “Jongeren hebben hun oordeel over een ander vaak al klaar liggen zonder zich in hen te hebben ingeleefd. Door zelf meer met spiritualiteit bezig te zijn, worden zij bewuster in wat ze zeggen en doen en dat vergroot het begrip over andere denkwijzen onder jongeren.” Via sociale media stelt bureau View jongeren op de hoogte van het bestaan van een platform voor spiritualiteit in de vorm van deze beurzen. Dat dit bekend wordt, is volgens De la Porte vooral belangrijk voor jongeren die een spirituele ervaring hebben meegemaakt zoals het zien of horen van overledenen of het krijgen van toekomstbeelden. “Jongeren die daarmee in aanraking komen hebben niet altijd iemand om hen daarin te begeleiden. Daardoor weten zij vaak niet hoe zij met deze ervaring om moeten gaan. Het is dan fijn als je ergens terecht kan waar je een gids of vertrouwenspersoon kan vinden die jou daar meer informatie over geeft.”

Contact met overleden moeder
“Ik ben al meerdere keren bij een paragnost geweest die mij informatie gaf waar ik mijzelf in kon vinden”, vertelt een bezoekster van 24 terwijl zij de kraampjes met handlezers, alternatieve genezers en pendelaars bekijkt. “Nu ben ik op zoek naar een nieuwe, goede paragnost die mij in contact kan brengen met mijn overleden moeder.” Tot nu toe heeft de beurs haar verwachtingen echter nog niet waar gemaakt doordat er naar haar mening te weinig deelnemers zijn die contact kunnen leggen met de overledenen. “Ik vroeg me al langer af of wij tekenen kunnen krijgen van mensen die zijn gestorven, maar mijn interesse in het paranormale en vooral in het contact met de doden ontstond pas echt op mijn zestiende. De redenen daarvoor was het overlijden van mijn oma. Daarna begon ik me echt serieus af te vragen of zij mij tekenen kon geven vanuit de hemel. Sinds mijn bezoeken aan verschillende paragnosten ben ik daarvan overtuigd.”