Homo’s, lesbiennes en transgenders in West-Brabant hebben het afgelopen jaar een derde meer aangifte van discriminatie gedaan dan in 2014. Of dat ook meer discriminatie betekent is nog niet duidelijk, maakt anti-discriminatieplatform Radar bekend. ,,De uitkomsten zijn interessant, maar moeten verder worden onderzocht’’, zegt onderzoeker Saskia van Born. Eindhovense homorechtenactivist Kay Sachse laat weten dat we er nog lang niet zijn in Brabant. ,,Wettelijk is alles geregeld, maar de praktijk is weerbarstig.”

Nageroepen worden, soms zelfs in elkaar geslagen: nog steeds worden homoseksuelen, lesbiennes en transgenders gediscrimineerd. Het gebeurde in 2015 minstens 320 keer in de regio Zeeland/West-Brabant, terwijl het jaar ervoor nog 136 meldingen zijn gedaan van discriminatie wegens seksuele geaardheid. Dat zegt overigens maar weinig over het aantal daadwerkelijke gevallen van discriminatie. Maar homodiscriminatie is wel een groot probleem in Brabant, zegt een woordvoerder van homorechtenorganisatie COC Eindhoven. ,,Je kunt niet hand in hand over straat gaan zonder nageroepen of soms zelfs in elkaar geslagen te worden. Het is een landelijk probleem.”

Roze & Blauw
Oud voorzitter van COC Eindhoven en gemeenteraadslid van Groen Links in Eindhoven Kay Sachse kan ook niet meer zeggen over de cijfers. ,,Maar het kan zijn dat Roze & Blauw haar vruchten heeft afgeworpen. Dat zijn speciale politiemensen die de angst en de vooroordelen bij homoseksuelen willen wegnemen dat de politie toch niks voor ze doet. Misschien zijn homo’s en lesbiennes sowieso assertiever geworden. Maar deze cijfers kunnen ook betekenen dat er inderdaad meer criminaliteit is geweest tegen homo’s.”

Zelf homo en gediscrimineerd? Kay Sachse geeft advies.

Schijnzekerheid
Sachse merkt op dat Brabant en de rest van Nederland er nog lang niet zijn als het om homo-emancipatie gaat. ,,Homoseksuelen krijgen een soort schijnzekerheid omdat alles wettelijk is geregeld. Maar de praktijk is weerbarstig. Een goed voorbeeld is de ‘canal parade’ in Amsterdam, waar moord en brand over wordt geroepen, terwijl iedereen die er naartoe gaat weet dat je goed moet zoeken om blote billen te vinden. Een paar weken eerder is er tijdens zomercarnaval in Rotterdam ontzettend veel vrouwelijk vlees te zien, maar daar hoor ik nooit iemand over. We blijven nog altijd met twee maten meten. Homo zijn wordt in heel veel kringen afgewezen, in plaats van dat er wordt gezegd: wat mooi dat er diversiteit is.”