Tom Dumoulin moest afgelopen week opgeven in de Giro d’Italia. De Nederlander, die bovenin het klassement meedeed, stapte af door een zitvlakblessure. Dit komt specifiek voor bij wielrenners. Bij het grote publiek is het echter niet de meest bekende blessure. Wat is een zitvlakblessure eigenlijk?

Barthels legt ook uit hoe deze ontsteking in een talg- of zweetklier kan ontstaan. “Het komt voort uit een ruzie tussen je zadel en je huid”, vertelt hij. Die ruzie kan meerdere oorzaken hebben: “Dat kan zijn omdat je zadel te smal of te breed is. Ook kan het dat de huid al geïrriteerd is door slechte hygiëne of een koersbroekje dat niet schoon genoeg is.” Uiteindelijk komt er schuring tussen de huid, het broekje en het zadel, waardoor een ontsteking kan ontstaan.

Door deze mogelijke oorzaken ziet Barthels de zitvlakblessure als een die wielrenners zelf kunnen voorkomen. “Je moet een goed passend zadel hebben, goede hygiëne en je fiets moet goed afgesteld staan. Als dat alles goed geregeld is, dan worden de kansen op een zitvlakblessure veel kleiner.” De duur van de klachten hangt af van de ernst. Voor Dumoulin gokt Barthels op een paar weken herstellen.