Bob Dylan blaast vandaag 75 kaarsjes uit. Het eerste album van de muzieklegende kwam in 1962 uit, maar Dylan is nog altijd actief. Zo gaf hij in december nog een concert in Eindhoven. “Hij is elke keer vernieuwend.”

Dylan staat over het algemeen bekend als protestzanger, die in de vroege jaren ’60 een generatie jongeren mobiliseerde. Volgens de Tilburgse zanger Jacques Mees, die regelmatig Dylan-covers speelt, slaagt zijn idool er ook anno 2016 in de jongeren te bereiken. “Als ik naar een concert ga, komen er wel drie of vier generaties, dat is ontzettend mooi om te zien. Ouders en grootouders geven het door aan kinderen. Je ziet een hoop tieners en twintigers.”

Revival

De recente revival van singer-songwriters heeft Dylan ook goed gedaan, betoogt Mees. “Het is weer populair. De huidige singer-songwriters kijken terug in de tijd: wie zijn nou écht belangrijk geweest? Dan kom je al gauw bij Bob Dylan uit, de grootste singer-songwriter van de vorige eeuw.”

Volgens Mees is de grote kracht van Dylan dat geen enkele plaat hetzelfde is. “Hij is elke keer vernieuwend. Hij valt nooit in een hokje te plaatsen. Folk? Protest? Hij ging altijd zijn eigen gang. Hij werd weleens judas genoemd toen hij in 1965 overstapte op een elektrische gitaar.  Maar hij gaat op zijn eigen manier door en trekt zich niets aan van recensies en publiek. Daar staat hij boven.”

Tijdloos

Een ander sterk punt van Dylan is volgens Mees zijn authenticiteit. “Er zijn veel bands die met de tijd proberen mee te gaan en zichzelf verloochenen. Bob Dylan is altijd zichzelf gebleven, hij is tijdloos.”